Negoţul cu oase umane înfloreşte sub nasul autorităţilor
E ilegal, dar cât se poate de profitabil, aşa că afacerea merge mai departe! La o săptămână după ce reporterii Observator au arătat cât de uşor se vând craniile umane, ziua în amiaza mare, în plină stradă, tranzacţiile cu oase umane merg la fel de bine. Şi nu doar pe internet, ci direct de la sursă.
De Redactia Observator la 03.03.2014, 19:38În cimitire, orice fragment dintr-un schelet, poate fi cumpărat direct de la administrator, în mai puţin de 24 de ore. O arată un material filmat cu o cameră ascunsă.
Afacerea cu oase nu este o noutate. E o sursă de venit. Toată lumea ştie cum merge treaba, aşa că imediat ce au intrat în cimitir, reporterii Observator au fost trimişi fără prea multe discuţii la administrator. Obişnuit cu astfel de cerinţe, în câteva minute, omul vine cu oferta.
Afacerea se încadrează la infracţiune şi, în mod normal, s-ar pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, pentru profarea de cadavre sau morminte.
Cu toate astea, cei de la Poliţia Capitalei nu au primit nicio sesizare de acest gen. Deloc surprinzător dacă te gândeşti că e o tranzacţie din care toată lumea câştigă: vânzătorul face rost de bani, iar studenţii de la Medicină capătă material didactic. Iar mortul nu poate face plângere.
Săptămâna trecută, reporterii Observator au arătat cât de uşor se fac tranzacţiile acestea şi prin intermediul Internetului. Nici legea, dar nici riscul de infecţii nu-i sperie pe cei care fac astfel de afaceri.
În cimitire preţul unui craniu este lăsat la aprecierea cumpărătorului, pe internet variază între 200 si 400 de lei. Ba mai mult se poate chiar şi închiria cu 150 de lei pe an.