Nereguli grave în imobiliare. Blocurile noi, alimentate cu improvizaţii
Un nou scandal imobiliar scoate la lumină haosul din construcţii şi problemele din blocurile noi. Reporterii Observator au descoperit, lângă Capitală, încă un ansamblu rezidenţial unde oamenii şi-au cumpărat casele cu banii jos şi nu au acte nici după trei ani.
De Redactia Observator la 26.11.2018, 23:33Un nou scandal imobiliar scoate la lumină haosul din construcţii şi problemele din blocurile noi. Reporterii Observator au descoperit, lângă Capitală, încă un ansamblu rezidenţial unde oamenii şi-au cumpărat casele cu banii jos şi nu au acte nici după trei ani. Mai mult, am găsit şi acolo aceleaşi probleme ca în blocurile distruse recent de incendii. Locuinţele au fost debranşate de la curent electric pentru că imobilele sunt în organizare de şantier. Ceea ce înseamnă că nu sunt locuite. Deşi realitatea arată cu totul diferit.
Un generator este folosit de 100 de familii, pentru a avea curent, căldură şi apă caldă.
Într-un ansamblu rezidenţial din oraşul Bragadiru, unele familii au plătit chiar şi 35.000 euro pentru o locuinţă cu două camere. Mult sub preţul pieţei. Însă, noile case au venit şi cu probleme.
Nu suntem proprietari pentru că nu avem acte, deşi majoritatea am plătit deja apartamentele. Este o promisiune bilaterală de vânzare cumpărare. Acum 3 ani trebuia să îmi predea apartamentul. Iniţial ne zisese că el se ocupă de plata utilităţilor până ne racordează. Şi la curent, şi la gaze, explică o locatară.
Promisiunea a fost onorată până săptămâna trecută. De atunci, oamenii depind de generator. Dezvoltatorul susţine că locatarii au partea lor de vină.
În urma unei avarii a reţelei de energie electrică, ca urmare a unor nereguli constatate de către angajaţii furnizorului de curent, aceştia au ridicat contorul. Avaria asupra reţelei s-a produs din cauza locatarilor care au supraîncărcat reţeaua electrică, este explicaţia dezvoltatorului.
Dar şi generatorul de avarie are un cost care e suportat de cele 100 de familii. Iar cine nu a plătit... a fost debranşat şi de la generator.
Ne-am retras câteva minute ca dezvoltatorul să alimenteze cu motorină generatorul. Le-a spus locatarilor că nu va face acest lucru până când nu dispare camera de filmat. Acum generatorul funcţionează... cât timp va avea motorină, dar de jur împrejur sunt mai multe bălţi cu carburant.
Pentru că nu sunt proprietari în acte, oamenii nu se pot branşa pe cont propriu la reţeaua de utilităţi.
Într-un punct de vedere trimis Observator, dezvoltatorul imobiliar dă vina pe instituţiile statului că nu a putut încheia contractele de vânzare-cumpărare.
Termenele de semnare a contractelor de vânzare-cumpărare au fost depăşite din cauza ineficienţei serviciului de Urbanism al Primăriei Oraşului Bragadiru, unde se aşteaptă uneori chiar şi patru luni pentru un certificat de urbanism, explică dezvoltatorul.
Echipa Observator a încercat să obţină şi un punct de vedere al oficialilor primăriei Bragadiru, dar niciunul nu s-a arătat disponibil.
Eu una în niciun caz nu m-aş muta într-o asemenea clădire. Pentru că juridic - clădirea nu este terminată. De ce nu este terminată? sunt foarte multe întrebări pe care un posibil cumpărător ar trebui să şi le pună, a afirmat arhitectul ANA MARIA BANCIU.
Săptămâna trecută, un alt ansamblu imobiliar care figura tot în organizare de şantier a luat foc. În timp ce etajele superioare au fost distruse flăcări, celelalte locuinţe au fost inundate. Peste 100 de persoane locuiau în ansablul distrus.