Castelul Corvinilor, vizitat din nou de turişti
Lucruri uimitoare ies la iveală la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Cu prilejul lucrărilor de restaurare, specialiştii descoperă detalii surprinzătoare ascunse de reparaţiile din secolele trecute.
De Redactia Observator la 22.06.2020, 17:43- Sunt mai puţini turişti decât în anii trecuţi.
- Cei care ajung pot vedea o nouă faţă a castelului.
Toate acestea sub ochii turiştilor care au început din nou să viziteze fortăreaţa medievală. Oamenii sunt atraşi nu doar de arhitectura excepţională, ci şi de legendele locului.
O familie a venit din Iaşi pentru a cunoaşte şi înţelege mai mult din istoria tumultoasă a României, dar şi din viaţa veacurilor trecute. Şi nu au fost dezamăgiţi.
Turistă: Cel mai mult mi-a plăcut închisoarea şi am admirat faptul că uşa era singurul lucru care a fost păstrat după incendiul din 1835, dacă nu mă înşel, singurul lucru din lemn. Mi-a plăcut camera domniţelor şi am admirat foarte mult macheta cu castelul după al cincilea incendiu.
Sunt mai puţini turişti decât în anii trecuţi, dar cei care ajung aici pot vedea o nouă faţă a castelului. În urma lucrărilor de restaurare, piatra monumentului a fost spălată şi a scos la iveală detalii impresionante.
Sorin Tincu, director-Castelul Corvinilor: În urma acestor operaţiuni de spălare s-a constat că ferestrele Sălii Cavalerilor sunt, ca să spun aşa, mai noi decât secolul al XV-lea. Am constat faptul că iniţial ferestrele acestei săli erau prevăzute cu un arc din cărămaidă, care într-o fază ulterioara a fost astupat şi s-au montat ferestrele pe care le putem vedea astăzi, realizate din piatră.
Schelele montate pe zidurile castelului nu sunt folosite doar de muncitori, ci şi de istorici. Ei pot explora spaţii la care până acum nu au avut acces.
Sorin Tincu, director-Castelul Corvinilor: Ultima explorare de care am beneficiat este camera puşcaşilor a Turnului Toboşarilor. E un spaţiu care nu e accesibil, în primul rând datorită înălţimii şi, în al doilea rând, datorită opturării intrării, în curusul lucrărilor de restaurare efectuate în secolul XIX şi secolul XX.
Dincolo de arhitectura impresionantă, de muzica medievală care umple sălile castelului turiştii au şansa să îi cunoască şi pe eternii locatari ai fortăreţei: şoimii.
Într-un astfel de cadru de basm, turiştii sunt fascinati şi abia aşteaptă să revină în curtea de piatră a fortăreţei Corvinilor.
Lucrările de restaurare finanţate printr-un proiect european de 5 mil euro vor dura încă doi ani. La finalul cărora turiştii vor putea vizita încăperi noi ale castelului.