Noua lege a ajutorului social taie veniturile asistaților fără chef de muncă
Se adânceşte criza de pe piaţa muncii. Numărul posturilor vacante creşte de la an la an. Între timp, cei trăiesc din ajutor social preferă să îl piardă, decât să muncească. În Dâmboviţa, noua lege a ajutorului social îi lasă pe "asistaţii" fără chef de muncă săraci şi la fel de leneşi.
De Redactia Observator la 19.11.2018, 22:03Se adânceşte criza de pe piaţa muncii. Numărul posturilor vacante creşte de la an la an. Între timp, cei trăiesc din ajutor social preferă să îl piardă, decât să muncească. În Dâmboviţa, noua lege a ajutorului social îi lasă pe "asistaţii" fără chef de muncă săraci şi la fel de leneşi.
După 30 de ani în care a trăit din ajutor social, acest bărbat a rămas fără niciun venit.
”Trebuia să fac alea 9 zile de muncă şi am zis că nu pot. Sunt bolnav de diabet”, susține bărbatul.
În satul Bălteni din judeţul Dâmboviţa locuiesc puţin peste 1.500 de oameni. În 2017, 253 dintre ei primeau ajutor social. Rând pe rând, îl vor pierde.
MARIANA MANOLACHE, asistent social: În ultimul timp li s-au oferit locuri de muncă. Unii au refuzat.
”Am fost la Târgovişte şi mi-au dat hârtie că sunt bun de muncă. La 62 de ani te trimit la muncă...”, exclamă un localnic.
Sunt şi foarte mulţi tineri care refuză să muncească. Dovada - stă în ultimele date de pe piaţa muncii. La nivel naţional, sunt cu aproape 5 mii de posturi vacante în plus faţă de anul trecut.
”Mi-ar plăcea să lucrez în domeniul IT-ului, mi-ar plăcea foarte mult să fiu game developer, ştiu că am nevoie de studii superioare şi mă orientez înspre o facultate de profil, matematică, informatică”, spune un tânăr.
CRISTIAN PÂRVAN, secretar general AOA: Există o criză la nivelul forţei de muncă. Evident că există o tentaţie din ce în ce mai redusă la un program de opt ore şi de 20 de zile pe lună cu norme, cu obligaţii
Ultimele statistici arată că patru din cinci angajatori au dificultăţi în a ocupa posturile vacante.