O comună din Timiş a instalat 120 de camere cu vedere 360 de grade. Care au fost efectele după 4 ani
Big Brother s-a instalat într o comună din Timiş. 120 de camere de supraveghere monitorizează mişcările localnicilor non-stop. E aproape imposibil să comiţi o ilegalitate pe stradă şi să nu fii tras la răspundere. Camerele sunt pitite peste tot şi se învârt la 360 de grade, ca să prindă fiecare mişcare. Sistemul performant şi-a arătat deja beneficiile: în patru ani, infracţionalitatea s-a înjumătăţit şi numărul amenzilor a crescut.
De Iulia Pop la 15.09.2021, 20:18- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Poliţist: Un biciclist care părea într-o stare avansă de ebrietate, îşi pierde echilibrul şi pică peste o maşină rupându-i oglinda.
Individul n-a ştiut că cineva îi urmăreşte fiecare mişcare şi după încă câteva poticniri s-a făcut nevăzut. Fără aceste imagini, proprietarul maşinii era bun de plată. Acum însă, are oglindă nouă, plătită de biciclistul turmentat. Suntem în Ghiroda, localitatea unde ochiul vigilent al legii se roteşte la 360 de grade, are zoom optic şi imagine high definition.
Infracţionalitatea a scăzut la jumătate, spun poliţiştii
Big Brother de Ghiroda a început în 2017. Atunci, poliţia locală a instalat primele camere de supraveghere în zonele cu probleme din comună. Azi, 80 la sută din localitate este supravegheată video. Că sunt hoţi, că s-au urcat băuţi la volan ori că aruncă gunoaie pe spaţiile verzi - nimeni nu scapă neobservat.
Poliţist: Avem o cameră montată pe centura din Giarmata Vii, care este îndreptată spre un punct unde se aruncă frecvent deşeuri. În timp ce ei se apucă să descarce, patrula a pornit deja către ei.
Poliţiştii i-au interceptat pe drum. I-au amendat cu 6 mii de lei şi i-au obligat să facă cale-ntoarsă şi să cureţe terenul. Agenţii se laudă că viteza maximă de reacţie e de 30 de minute.
Ciprian Cochenţiu, Poliţia Locală Ghiroda: Colegii de la dispecerat nu se plictisesc niciodată, tot timpul este activitate, tot timpul un om săvârşeşte o contravenţie sau o infracţiune.
Dispeceratul poliţiei locale Ghiroda seamană cu o regie de televiziune. Doar că pe scaun nu sta un regizor, ci un agent de poliţie care vede tot ce mişcă, 24 de ore din 24. Aici ajung în timp real imaginile filmate de cele 120 de camere de supraveghere din comună.
Ionuț Stănușoiu, primar Ghiroda: Se simt mai în siguranţă, ăsta e feedbackul pe care l-am primit de la cetăţeni, bineînţeles sunt şi unii supăraţi în momentul în care sunt prinşi că aruncă deşeuri.
Infracţionalitatea a scăzut la jumătate, spun autorităţile, iar numărul amenzilor încasate a crescut cu 30 la sută.
Localnic: Eu zic că 99 la sută din rău făptuitorii se descurajează
150 de mii de lei costa întreţinerea şi extinderea sistemului de supraveghere în fiecare an.