O creşă a fost închisă cu câteva zile înainte de reluarea programului
În plină criză a locurilor din creşe şi grădiniţe, o primărie din Capitală pune lacătul pe una dintre cele două unităţi funcţionale. Pe motiv de modernizare. Anunţul a venit cu câteva zile înainte de reluarea programului, iar părinţii nu ştiu acum ce să facă. Cui să-i lase pe cei mici cât sunt la muncă.
De Redactia Observator la 03.09.2014, 19:53În plină criză a locurilor din creşe şi grădiniţe, o primărie din Capitală pune lacătul pe una dintre cele două unităţi funcţionale. Pe motiv de modernizare. Anunţul a venit cu câteva zile înainte de reluarea programului, iar părinţii nu ştiu acum ce să facă. Cui să-i lase pe cei mici cât sunt la muncă.
Numai pentru jumătate dintre copii s-a găsit un alt loc liber, restul mai aşteptă. La fel şi serviciul părinţilor.
Ioana Balaban are doi copii. O fetiţă de un an şi patru luni şi un băiat, care a împlinit 3 ani. Pe el ar fi trebuit să îl ducă din nou la creşă de la 1 septembrie.
La fel ca ea, alţi 185 de părinţi au fost nevoiţi să găsească o soluţie. Şi asta pentru că una dintre cele două creşe din sectorul 2 al Capitalei, Creşa Ciobănaşului, a fost închisă.
Motivul închiderii este o modernizare care va dura cel puţin un an de la data începerii lucrărilor. Până acum, a fost alocat doar bugetul - un milion de dolari. Chiar şi aşa, evacuarea s-a făcut în grabă, la câteva zile de la decizia luată în luna august. Pentru o parte dintre copiii înscrişi, s-a făcut loc în celaltă creşă din sector, însă cei mai mulţi au rămas deocamdată acasă.
O soluţie binevenită, dar pe care părinţii o aşteptau înainte de a se trezi cu copiii acasă. Ar fi mers în sectoarele unde au locul de muncă, dar nici în restul Capitalei nu e mai bine.
Nici la nivel naţional nu stăm mai bine. Cu 77 de mii de locuri în peste 900 de creşe înainte de 1989, numărul lor a scăzut acum sub 15 mii. Soluţia ar putea fi creşele private, care percep, însă, lunar un tarif între 250 şi 400 de euro pe lună.