Istoria aparatelor radio, prezentată printr-o expoziţie la Casa Cuza Vodă din Galați
Unul dintre cele mai importante mijloace de comunicare este celebrat la Galaţi, printr-o expoziţie cel puţin interesantă. Este vorba de zeci de aparate de radio, de demult, construite la începutul secolului XX. Chiar dacă cele mai multe sunt produse în străinătate, există acolo şi câteva dintre primele aparate de radio româneşti.
De Redactia Observator la 15.02.2017, 14:44Unul dintre cele mai importante mijloace de comunicare este celebrat la Galaţi, printr-o expoziţie cel puţin interesantă. Este vorba de zeci de aparate de radio, de demult, construite la începutul secolului XX. Chiar dacă cele mai multe sunt produse în străinătate, există acolo şi câteva dintre primele aparate de radio româneşti.
Din aceste cutii vechi din lemn, cu puţine zgârieturi şi butoane din metal, se aud de zeci de ani încoace întâmplări din lumea largă, cântece vesele şi triste, poveşti...
Odinioară, radioul îşi avea locul lui de cinste în casele oamenilor. Pe o masă, lângă un bibelou, era ascultat în fiecare zi, cu drag şi atenţie. Depăşit, însă, în timp, şi de televizor, şi de calculator, puţină lume îi mai acordă acum atenţie. Dar gălăţenii i-au dedicat o expoziţie întreagă, la Muzeul Casa Cuză Vodă.
Cele mai vechi aparate ale expoziţiei vin din ţările dezvoltate ale anilor 1920-1930, Ungaria, Germania şi Austria.
Ideea de radio a prins contur acum mai bine de un secol, datorită unui tânăr italian, care a reuşit să transmită primele mesaje fără fir, iar ulterior, şi vocea a putut fi transmisă prin radio. Tot la expoziţia din Galaţi, este şi unul dintre primele aparate de radio româneşti.
După combinele audio cu pickup şi cele cu ceas, în 1970 încep să facă furori radio-casetofoanele.
Vizitatorii expoziţiei pot vedea şi facturi din anii '20, care atestă existența în România a magazinelor care vindeau aparate de radio.