O mie de tone de gunoi au ajuns în Portul Constanţa, doar într-o săptămână. Frontex: "Cazul poate fi numit fără precedent în Europa"
România a ajuns tomberonul lumii. Deşi suntem o ţară sufocată de gunoaie, importăm mizeriile altora. O mie de tone de gunoaie au inundat portul Constanţa doar în ultima săptămână. Deşeurile au venit din Germania şi urmau să ajungă la o firmă din Prahova. Iar de acolo - direct la gropile de gunoi din toată ţara sau pe câmpuri pentru a fi arse.
De Andreea Filip la 11.05.2021, 20:28500 de tone de deşeuri au fost descoperite astăzi, marţi, în Portul Constanţa. Containerele au venit din Germania şi ar fi trebuit să ajungă la o firmă din Prahova, care efectuează activităţi de import. Deşi în acte au fost declarate deşeuri verzi iată că oamenii legii au găsit aici plastic, baterii şi bucăţi de azbest.
De o săptămână, poliţiştii de frontieră şi agenţîi Gărzii de Mediu sunt în alertă. Pe mare, vin valuri de gunoaie. Vinerea trecută au descoperit 10 containere pline cu gunoaie. Ieri au mai găsit 15. Iar astăzi alte 25. În acte, apar că deşeuri reciclabile.
Steluţa Popescu, Garda de Mediu: În documente este trecut codul de deșeu de plastic și cauciuc
Petrișor Irimia, Garda de Coastă: S-au acumulat 1000 de tone de deșeuri neconforme, amestecate, nu sunt verzi lemn, plastic.
Într-un container încap 25 de saci, adică 20 tone de deşeuri. Gunoiul ajungea la noi în ţară, pe câmpuri, în gropile de gunoi
Destinatara gunoaielor, o firmă din Prahova, are activitatea suspendată
Steluţa Popescu, Garda de Mediu: Iniţial ne-au anunțat că erau 10 containere, dar sunt mult mai multe
Aceste deşeuri vor lua drumul mării, înapoi de unde au venit. Dar transporturile cu gunoiul altora vor continuă să vină. România a devenit groapă de gunoi pentru firme din toată lumea care vor să plătească mai puţîn pentru a scăpa de deşeurile toxice.
Steluţa Popescu, Garda de Mediu: Se încearcă introducerea lor în țară și ne procopsim noi cu ele
Afacerea gunoiului este însă extrem de profitabilă. O tonă de deşeuri dispare în foc sau pe câmpurile ţării la un cost de 17-30 de euro. În Marea Britanie, preţurile sunt de 500 de lire sterline tonă. Iar în Germania, firmele plătesc 500 de euro pe tonă.
Theodor Nița, procuror de caz: Ca să elimine gunoaiele astea în Germania la ei ar fi costat 1 milion de euro, la noi cu 30.000 au rezolvat-o
Controlul este imposibil la toate punctele de acces în ţară pentru că nu avem un scanner pentru a depista conţinutul containerelor.
Theodor Nița, procuror de caz: Sunt unele puncte unde e doar Dumnezeu şi vameșul. De multe ori nu îi întreabă nimeni, mai dau și alte atenții pe lângă, e un profit uriaş. Deşeurile pot intră pe oriunde în ţară tot prin țară
FRONTEX, agenţia UE care se ocupă cu criminalitatea transfrontalieră, a trimis o echipă de suport la Constanţa.
Reprezentant Agenţia Frontex: Cazul din faţa noastră poate fi numit fără precedent în Europa
Octavian Berceanu, șeful Gărzii de mediu: Tot ce intră în România în acest moment este verificat. Nu există niciun dubiu că avem nevoie de verificări amănunțite pe fiecare container
90 de containere cu 2000 de tone de deşeuri au ajuns în ţara noastră din ianuarie 2020 până azi. Majoritatea din Marea Britanie, Canada, Australia, dar şi din Asia.