O nouă generaţie, hipsteri pasionaţi de manele
Tineri şi cu o vestimentaţie noncomformistă, fără prejudecăţi, militând pentru dreptate socială şi înnebuniţi după petreceri cu manele. Vor să schimbe lumea şi se numesc hipsteri manelişti. Tocmai de aici vine schimbarea, spun ei. Nu contează câte diplome au, ci modul în care gândesc şi trăiesc. La început se întâlneau în Ferentari, acum petrecerile au loc în cluburi cochete, unde, la o manea, se discută chiar şi despre politică.
De Redactia Observator la 30.07.2017, 22:59Tineri şi cu o vestimentaţie noncomformistă, fără prejudecăţi, militând pentru dreptate socială şi înnebuniţi după petreceri cu manele. Vor să schimbe lumea şi se numesc hipsteri manelişti. Tocmai de aici vine schimbarea, spun ei. Nu contează câte diplome au, ci modul în care gândesc şi trăiesc. La început se întâlneau în Ferentari, acum petrecerile au loc în cluburi cochete, unde, la o manea, se discută chiar şi despre politică.
Fascinaţie. Fără prejudecăţi. Doar cu o poftă uriaşă de a intra în lumi atât de diverse. Aceşti tineri au un singur cuvânt pentru a-şi prezenta stilul de viaţă. Se declară HIPSTERI. "Hipsterii pot însemna o categorie largă de persoane însă sunt o clasă mai nouă de cetăţeni, clasa urbană, educată, care încearcă să exploreze diverse zone ale societăţii."
Undeva pe Calea Moşilor, în centrul Bucureştiului, e unul dintre locurile lor de întâlnire. La lumina zilei, ai putea spune că e cafenea, poate chiar o ceainărie, unde se citeşte şi o carte. Dar, în serile tematice, se transformă. Unii spun că se simt ca-n San Francisco. Liberi să nu judece.
Liviu Guţă are propria lui filosofie: "De ce este maneaua cea mai urâtă? Că 99% din populaţia României ascultă şi restul cred că nu recunosc. Mă bucur că unora le-a venit mintea la cap."
Scriitorul cu doctorat în manele, Adrian Şchiop, a fost artizanul acestor petreceri. I-a dus pe tineri în Ferentari. Acolo s-a născut fenomenul. Şi-a dat uşor seama de ce manelele au atât de mult succes.