Cum ar arăta România dacă ar fi formată din numai 100 de oameni
În prag de Centenar, un grup de tineri a pus laolaltă date statistice bune şi mai puţin bune, ca să vadă cum ar arăta România dacă ar fi formată din numai 100 de oameni. Concluziile? 24 dintre ei ar trăi la limita sărăciei, iar trei copii ar creşte fără un părinte, plecat la muncă în străinătate.
De Redactia Observator la 28.11.2018, 09:05În prag de Centenar, un grup de tineri a pus laolaltă date statistice bune şi mai puţin bune, ca să vadă cum ar arăta România dacă ar fi formată din numai 100 de oameni. Concluziile? 24 dintre ei ar trăi la limita sărăciei, iar trei copii ar creşte fără un părinte, plecat la muncă în străinătate. Cifrele ar trebui folosite în viitor, în vederea realizarii unei strategii de dezvoltare durabilă pentru eliminarea foametei, sărăciei şi a lipsei de educaţie.
Dacă România ar fi o comunitate de 100 de oameni, fiecărui locuitor i-ar reveni 3,8 cm de autostradă, 5 români nu ar avea acces la serviciile medicale, iar 14 nici măcar nu şi-ar putea încălzi locuinţa. Cifrele care ne pun pe gânduri au fost adunate de Ambasada sustenabilităţii într-un proiect unic, intitulat simplu: "100 de români". Este menit să deschidă ochii societăţii, astfel încât să ne putem îmbunătăţi viitorul.
Dragoş Tuţă, iniţiator Ambasada Sustenabilităţii: Ne dorim ca toţi reprezentanţii societăţii civile, mediului de afaceri, mediului guvernamental, să folosească aceste date statistice înr un viitor plan de dezvoltare a României pe toate dimensiunile importante. Eliminarea foamei, a sărăciei.
Datele statistice au fost transpuse în desene grafice informative. 10 persoane publice, formatori de opinie în domeniile lor, s-au alăturat proiectului pentru a promova nevoia de sustenabilitate.
Andreea Berecleanu: Dacă România ar fi o comunitate de 100 de români, 74 ar fi nefumători. Acest infografic ne dă o veste bună. Chiar dacă sunt jurnalist de 25 de ani şi am trecut prin multe etape, de fiecare dată ne am agăţat de o rază de optimism.
Proiectul este susținut de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Este primul pas în încercarea de a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, la care şi România a aderat, şi care se referă la sărăcie, locuinţă, transport, mediu sau educaţie.
Laszlo Borbely: Vorbim de relaţia interinstituţională. Sunt tare bucuros că există aceste radiografii pentru că am aflat lucruri noi nu doar despre 100, ci probabil despre 22 milioane de români. Să vedem cum îmbunătăţim traiul generaţiilor următoare pentru că e vorba despree responsabilitate.
Pe termen lung, proiectul poate deveni un instrument de măsură al progreselor României.