O zi din viața femeilor miner: scot cărbune în salopetă și bocanci, îndură și nu se plâng: "Trebuie să asigurăm un viitor și copiilor noștri"
În salopetă și bocanci, prin nămol, pe timp de caniculă sau în plină iarnă și, uneori, în condiții greu de imaginat. E provocarea femeilor care lucrează cot la cot cu bărbații în carierele de cărbune. Îndură și nu se plâng. Se mulțumesc că au un loc de muncă aproape de casă și câștigă o pâine. Acum, când cererea de energie este tot mai mare, utilajele lucrează la foc continuu. La fel și femeile miner.
De Diana Speretoiu la 17.07.2022, 21:10Suntem la Cariera Roșiuța, din Gorj. Excavatoarele uriaşe huruie zi și noapte - scot cărbune pentru trei termocentrale din Gorj și Dolj. E o muncă grea, în praf şi zgomot, vara la temperaturi ce ating 40 de grade, iarna pe un frig de crapă pietrele. E ultimul loc în care te-ai gândi că ar face carieră o femeie. În realitate, din cei 1500 de angajaţi, 100 sunt femei. Aniana e una dintre ele. Are 39 de ani, este mașinist şi lucrează la mai bine de zece metri înălțime.
Aniana Jianu, miner: Acesta este locul meu de muncă. Trebuie să fiu foarte atentă la acționare plus ce este de făcut curățenie și dat la lopată. Atâta timp cât ne place ce facem, nu ni se pare greu. Mie mi-a plăcut și îmi place ce fac.
Mărturisește că visează din copilărie să muncească în carieră. Și mama, și tatăl ei au lucrat în minerit. Acum, şi ea îşi câștigă pâinea de pe urma cărbunelui. Și nu se plânge.
Aniana Jianu, miner: Mi-am dorit de mic copil. Mami a lucrat tot aici și îmi doream și eu să fiu tot în carieră Nu contează că este munca de bărbat. Important e să ne placă ce facem. Este și cu riscuri, dar ne-am obișnuit. Nu mi-a fost frică să urc pe acționare sau unde este nevoie.
- Scandalul de la pizzerie. Cum justifică tinerii notele date femeilor de pe stradă: "Era doar 10. Am dat şi la...
- 3.500 de lei pe lună, prețul plătit de o femeie care și-a luat mama dintr-un azil în coșciug, mâncată de vie...
- Adrian a renunţat la munca în Germania şi Anglia ca să fie miner în România. Ce salariu câştigă
În carieră riscuri sunt la tot pasul, mai ales pe lângă utilajele învechite
Pentru oamenii din zonă, însă, e una din puţinele oportunităţi de angajare. Iasmina nu a avut de ales. Îndură condițiile grele în care lucrează de dragul copiilor care o așteaptă acasă.
Iasmina Pilavu, miner: Sunt condiții deosebite, grele. Praf, ploi, nămol. Ce să facem? Trebuie să asigurăm un viitor și copiilor noștri, să muncim, să-i ținem la școală. Și ghete. E cald, temperaturile sunt foarte mari, ne încingem la picioare, transpirăm. Uitați ce praf este! Se fac vârtejuri de praf pe aici.
David Constantin, director Cariera Roșiuța: Acum e foarte ridicată temperatura, iarna avem temperaturi scăzute. În permanență, în carieră, sunt condițiile foarte vitrege. Pentru femei e foarte greu. Se lucrează pe trei schimburi, 24 din 24, pentru a putea să funcționăm la capacitate cu aceste utilaje.
Mirela are 49 de ani şi e lăcătuş mecanic. A început munca în carieră acum 2 luni, după ce războiul din Ucraina a determinat statele Uniunii Europene să revină asupra planului de a închide minele de cărbune.
Mirela Vinulescu, lăcătuș mecanic: Trebuie să supraveghem banda, să nu se împotmolească. În momentul în care vedem vreo avarie, venim să tragem cordonul de avarie.
Primul lucru pe care l-a făcut după angajare a fost să-şi ducă salopeta la croitor. Cea mai mică mărime disponibilă era prea mare pentru ea.
Mirela Vinulescu, lăcătuș mecanic: Un pic i-am făcut modificări. De obicei, e muncă de bărbat. Când e nevoie de lopată, stăm la lopată.
Reporter: E o muncă dificilă pentru o femeie...
Dorel Bălășoiu, mașinist: Este, da, dar dacă au ambiție, se pot descurca bine
Salariul unui începător în minerit este de 3.000 de lei
Cu sporuri şi prime, media ajunge undeva la 4.000 de lei. În prezent, Complexul Energetic Oltenia, cel mai important producător de energie pe bază de cărbune din România, numără 11.000 de mineri şi energeticieni.
Potrivit planului de restructurare aprobat de Uniunea Europeană, carierele de cărbune se vor închide treptat, până în 2030. Asta dacă Europa va găsi alternative la gazul rusesc.