Zeci de mii de oameni din judeţul Bacău, lăsaţi fără apă potabilă din cauza avariilor de la reţea
Peste 60 de mii de oameni din patru localităţi din judeţul Bacău s-au întors în Evul Mediu. Stau la cozi în stradă, cu găleţile în mâini, ca să primească apă. Unii îşi fac provizii chiar din fântânile arteziene. Avarii în lanţ la reţeaua locală au închis de cinci zile apa la robinete.
De Redactia Observator la 17.09.2019, 20:14Peste 60 de mii de oameni din patru localităţi din judeţul Bacău s-au întors în Evul Mediu. Stau la cozi în stradă, cu găleţile în mâini, ca să primească apă. Unii îşi fac provizii chiar din fântânile arteziene. Avarii în lanţ la reţeaua locală au închis de cinci zile apa la robinete. De teama îmbolnăvirilor, autorităţile au suspendat cursurile în şcoli şi grădiniţe. În Bacău, astfel de situaţii grave apar de câteva ori pe an din cauza conductelor vechi de o jumătate de secol.
Un tânăr scoate apa din fântâna arteziană şi spune că "uite, de aici ne alimentăm, pentru baie, pentru duş, pentru astea, ce să facem?".
În România anului 2019, oamenii iau apă menajeră din fântânile arteziene. De cinci zile, în patru localităţi din Bacău nu mai curge apă la robinete. 60 de mii de oameni s-au întors în Evul Mediu.
În Oneşti, apa menajeră se împarte la colţ de stradă, cu porţia! Oamenii aşteaptă cu găleţi şi cu bidoane în mâini să vină cisternele.
Aceeaşi situaţie este şi în Târgu Ocna, Târgu Trotuş şi Caşin. În total, două oraşe şi două comune sunt blocate din cauza avariilor în lanţ la reţeaua de alimentare locală cu apă, iar şcolile şi grădiniţele au fost închise.
În lipsa apei, riscul apariţiei unor boli în comunităţi este mare. Autorităţile par depăşite de situaţie.
Bogdan Vasiloiu, director Primăria Oneşti: Au mai fost probleme, dar nu de o asemenea anvergură
Anul trecut, 150 de mii de locuitori din Bacău au rămas cinci zile fără apă. Atunci, protestele oamenilor au blocat străzile.
Firma care a reabilitat o parte din reţeaua locală de alimentare cu apă a fost acuzată atunci de primarul oraşului Bacău că a făcut lucrări de mântuială.
Cosmin Necula, primarul Bacău: Fix această porţiune care e reabilitată cedează. Avem o conductă reabilitată de 52 de milioane de euro şi care nu funcţionează pentru că e executată prost
Rezolvarea problemei stă în înlocuirea integrală a conductelor vechi de o jumătate de secol, spun reprezentanţii societăţii care se ocupă de distribuţia apei. În Bacău, însă, o altă companie este proprietară a reţelei. Conducerea ei nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.
Lucian Istrate, şef centru zonal Societatea de distribuţie a Apei: Astea sunt conductele, combinate, cârpite, din ce am putut să văd şi eu, la faţa locului. Am participat la toate avariile care au fost până acum, opt de la 23 august şi până în prezent
Autorităţile promit că mâine localităţile afectate vor primi apă, iar şcolile vor fi redeschise. Până atunci, oamenii merg la izvoare ori la fântâni arteziene.