Experiment inedit al Poliţiei Române, care vrea să arate că oamenii legii au şi o latură sociabilă, contrar prejudecăţilor
Ca să combată prejudecăţile, un poliţist de la Brigada Rutieră a avut parte de o misiune atipică. Nu a mai stat în frig, într-o intersecţie aglomerată, ci a băut o cafea bună cu şoferi, pietoni şi biciclişti.
De Redactia Observator la 28.11.2018, 10:22Ca să combată prejudecăţile, un poliţist de la Brigada Rutieră a avut parte de o misiune atipică. Nu a mai stat în frig, într-o intersecţie aglomerată, ci a băut o cafea bună cu şoferi, pietoni şi biciclişti. Cafeaua s-a răcit, pentru că agentul a fost supus unui adevărat tir de întrebări, care cereau răspunsuri sincere.
Claudiu Costea, poliţist: Ţinem cont, atunci când dorim să aplicăm o sancţiune, şi de persoana din faţa noastră. Sunt foarte multe probleme cu legea pe care o aplicăm, cum ar spune alţi cetăţeni, ajutăm un semafor. Nu ar mai trebui să te fereşti de niciun radar. Sunt o evoluţie a tehnologiei pe care legiuitorul nostru nu a preconizat-o.
Este inspectorul Claudiu Costea. Zi de zi, poate fi găsit într-una dintre marile interesecţii ale Capitalei. Acum însă este supus unui test de sinceritate, într-un exerciţiu prin care Poliţia Române vrea să fie mai aproape de cetăţeni. Iar cei care au intrat în cafenea pot să întrebe orice.
O discuţie mai fierbinte decât cafeaua a fost despre amenzi şi despre împrejurările în care poliţiştii îi mai iartă pe şoferi.
Claudiu Costea, poliţist: Ţinem cont atunci când dorim să aplicăm o amendă şi de persoana din faţa noastră. Sunt situaţii în care noi putem să zicem că am iertat pe cineva aplicând avertisment, că era femeie. Nu ştiu dacă sunt cuvinte magice, dar sunt cuvinte care pot contribui la a se aplica sau nu sancţiunea.
Greu de dirijat au fost şi întrebările bicicliştilor.
Biciclist: Pietonii te roagă să mergi pe carosabil, şoferii te roagă să mergi pe trotuar.
Poliţist: Trebuie să circule pe partea carosabilă. Nu pe trotuar. Trotuarul, spune legea, este destinat exclusiv circulaţiei pietonilor.
Inspectorul a abordat şi un subiect pe care Poliţia Română îl cam evită. Cel al trotinetelor electrice.
Poliţist: Atunci când acest vehicol depăşeşte 25 de kilometri pe oră este necesară deţinerea permisului de conducere, cel puţin a categoriei AM.
Poliţiştii vor să repete experienţa în fiecare zi de marţi. Doar tematica va fi alta.
Graţiela Văduva, şeful Serviciului de Analiză a Criminalităţii: Vrem să ne referim la furturile din locuinţe pentru că există o metodă numită metoda împrietenirii.
Astfel de întâlniri au loc şi în Sibiu sau Cluj. Iar ideea ca poliţiştii să stea de vorbă, la o cafea, cu cetăţenii a fost preluată din Statele Unite.