Observatorul Astronomic din Iași, clădire în paragină, va fi reabilitat
Observatorul Astronomic de la Iaşi ar putea reveni la strălucirea de odinioară. După ani de zile de când i-a fost pus lacătul pe uşă, pentru clădirea din dealul Copoului a apărut şi prima rază de speranţă.
De Clara Mihociu la 16.02.2020, 14:23- Pentru renovare s-au alocat 2 milioane de Euro.
- În 1913 era considerat cel mai moder Observator din Europa.
Observatorul Astronomic de la Iaşi ar putea reveni la strălucirea de odinioară. După ani de zile de când i-a fost pus lacătul pe uşă, pentru clădirea din dealul Copoului a apărut şi prima rază de speranţă. Universitatea Alexandru Ioan Cuza, cea care are Observatoul Astronomic în administrare, a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea clădirii.
Puţini sunt cei care ştiu că în Dealul Copoului din Iaşi o clădire, cândva impozantă, găzduia până în urmă cu caţiva ani unul dintre cele mai importante obiective de cercetare şi studiu astronomic din România.
În 1913, atunci cand era inagurat, Observatorul Astronomic de la Iasi primea titlul de cel mai modern din Europa. Acum la mai bine de un secol de la acel moment singurul lucru care mai aminteste ce este aici sunt cateva echipamente din curte, care însă nu mai sunt funcționale.
Acum cei care se foloseau de Observatorul Astronomic de la Iaşi, adică profesorii şi studenţii, vorbesc de el la trecut.
Prof. Dr. Cătălin Galeș, Facultatea de Matematică: E închis de 6-7 ani de atunci nu se mai fac activități didactice si nici de popularizare cercetare in domeniul astronomiei
Acest lucru ar putea să se schimbe în curând. Universitatea Alexandru Ioan Cuza, în administrarea căreia se află Observatorul, a fost înştiinţată că s-a aprobat o finanţarea de aproape 9 milioane de lei pentru reabilitarea clădirii. Banii ar urma să vină prin Compania Naţionala de Investiţii.
Prof. Dr. Răzvan Lițcanu, Decan Facultatea de Matematică Iași: Sperăm ca investiția sa se finalizeze cat mai repde, astfel incat Observatorul sa redevina un centru de interes pentru studentii nostri, dar sa devina si un punct de atracție pt comunitatea locală.
Observatorul Astronomic de la Iaşi a fost cel de-al doilea deschis în România, după cel din Capitală. Clădirea este monument istoric, iar după reabilitare va avea nevoie de finanţare şi pentru a cumpăra echipamentele necesare, iar abia apoi va deveni funcţional.