"Ochii Sibiului", între miraj şi utilitate. Turiştii se declară impresionaţi de "privirile" curioase din acoperişurile caselor
Un oraş din inima Transilvaniei se mândreşte cu un simbol unic în ţară. "Ochii Sibiului" sunt amprenta de pe vremuri a constructorilor sutelor de case din oraş.
De Redactia Observator la 21.01.2018, 13:31Un oraş din inima Transilvaniei se mândreşte cu un simbol unic în ţară. "Ochii Sibiului" sunt amprenta de pe vremuri a constructorilor sutelor de case de aici şi au devenit adevărate atracţii pentru turişti.
"Ochii" din Sibiu te urmăresc parcă peste tot pe unde mergi. Fie că ești în Piaţa Mare, Piaţa Mică sau oraşul de jos, e imposibil ca "ochii" să nu-ţi sară în ochi! Turiştii care ajung în faimosul oraş medieval se declară impresionaţi de "privirile" curioase din acoperişurile caselor.
Localnicii sunt mândri că oraşul lor se evidenţiază cu ceva unic în ţară.
Un istoric, însă, spune că "ochii Sibiului" sunt o semnătură a constructorilor care au ridicat clădirile medivale.
Răzvan Pop, istoric: "Această formă a lucarnelor este tipică Sibiului. De ce?! Pentru că este vorba de constructorii oraşului Sibiu. Este normal ca breslele constructorilor din aceste oraşe, fiecare să vină cu formele proprii de exprimare. Nu trebuie să căutăm nişte simboluri. La orice restaurare, aceşi ochi trebuie păstraţi."
Totuşi, un motiv există. Podurile caselor sunt mari aşa că, pe vremuri, aici se depozitau alimente. Iar spaţiul trebuia să permită şi pătrunderea aerului.
Răzvan Pop, istoric: "O soluţie a fost această ventilare permanentă. Dacă ne uităm atent la ele, vedem că ele nu au un geam, cele vechi şi cele originale. Deci ele sunt făcute în aşa fel încât să circule aerul tot mai mult."
Povestea "ochilor" datează încă din secolul al 19-lea, când se făceau din lemn îndoit şi se zideau pentru a se păstra forma. Astăzi, multe dintre aceste lucarne au fost restaurate. Chiar şi aşa, rămân o "marcă înregistrată" a Sibiului.