Olimpicii români de aur şi argint la concursurile internaţionale, premiați de statul român
Olimpicii medaliaţi cu aur şi argint la concursurile internaţionale au fost premiaţi joi, într-o ceremonie fastuoasă. Au primit câteva mii de euro - un pas mic din partea statului, pentru a-i convinge să rămână în România.
De Redactia Observator la 20.12.2018, 20:06Olimpicii medaliaţi cu aur şi argint la concursurile internaţionale au fost premiaţi joi, într-o ceremonie fastuoasă. Au primit câteva mii de euro - un pas mic din partea statului, pentru a-i convinge să rămână în România. În fiecare an, numărul copiilor care pleacă la studii în străinătate creşte cu 20%.
La aproape 16 ani, Andrei se mândreşte cu o medalie de aur şi punctajul maxim obţinut la Balcaniada de matematică pentru juniori. Cu toate acestea, se gândeşte ca după terminarea liceului...să îmbrăţişeze alt domeniu, în SUA, acolo unde s-a născut.
ANDREI MĂRGINEAN, elev, Liceul Internaţional de Informatică: Am nişte vise măreţe de regie, de actorie, chestii. Mie mi-ar plăcea, am aşa o plăcere... spre pasiune pentru filme.
Profesorul lui a avut parte de oferte din străinătate, dar a decis să rămână în ţară.
FLAVIAN GEORGESCU, profesor Liceul Internaţional de Informatică: Este o onoare pentru mine, sunt mândru că am rămas în România. Şi, de fiecare dată când un copil câştigă un premiu, o medalie, sunt mândru că acel copil este din ţara noastră.
După cinci ani de efort susţinut, Tudor a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie din Cehia şi aur la Olimpiada Mendeleev. Acum se visează medic.
TUDOR COSMA, student, Facultatea de Medicină: Sunt mândru că rămân în ţară şi am ales facultatea de Medicină din Iaşi. Vreau să devin un medic care să fie respectat şi iubit de pacienţi.
Pe lângă medalii şi diplome, olimpicii de la 90 de şcoli din întreaga ţară au fost recompensaţi şi cu bani. Cel mai mare premiu a fost de peste 12.500 de lei. Cei care au obţinut argintul au primit peste 8.300 de lei. Şi câştigătorii de la olimpiadele balcanice au plecat acasă cu câteva mii de lei.
ECATERINA ANDRONESCU, Ministrul Educaţiei: Deocamdată avem o bursă pe care le-o acordăm pentru performanţă. Meritul olimpic. O bursă, care este cea mai mare bursă şi se acordă pe toată perioada menţinerii performanţei. În România sunt foarte multe universităţi care ar putea să-i preia din liceu şi să-i ajute să se dezvolte în cercetare mai repede decât le permite vârsta.
Şi totuşi numărul tinerilor români care pleacă la studii în străinătate creşte cu 20% anual, potrivit statisticilor oficiale. Cei mai mulţi nu se mai întorc. Marea Britanie, Olanda, SUA, Elveţia sunt ţările care ne primesc copiii supradotaţi.