OBSERVATOR SPECIAL: Omul este intr-o continua evolutie!
Chiar daca noi nu simtim schimbarile, cercetatorii spun ca - de cand am aparut pe Pamant si pana in prezent - am suferit transformari dramatice
De Redactia Observator la 20.06.2013, 20:23Primele forme de viata au aparut pe Pamant cu 3,8 miliarde de ani in urma. Erau niste microorganisme greu de definit. Iar dupa un timp foarte-foarte lung, a aparut si omul. Mai exact cu 25 de milioane de ani in urma. Iar de atunci este intr-o continua schimbare. Cercetatorii spun ca initial omul avea o gura proeminenta, dantura era formata din 34 de dinti, iar caninii ii erau puternici si lungi. Dupa care au inceput schimbarile. Dar nu numai dintii au suferit transformari, ci si ochii. La inceputul aparitiei existentei umane, ochii oamenilor aveau doar doua culori.
Cresterea volumului cutiei craniene de la 400 de centimetri cubi s-a ajuns la 1000 - 1500 de centimetri cubi si sunt in cazuri exceptionale si peste 1.500 de centimetri cubi. Desi nu e volumul cutiei craniene, ci numarul de circomvolutiuni pe emisferele cerebrale conteaza pentru ca acele circomvolutiuni maresc suprafata creierului. Explicatia este simpla. In ultimele mii de ani, omul a inceput sa practice mai mult munca psihica in detimetrul celei fizice si astfel creierul s-a dezvoltat. Cel mai mare avantaj al evolutiei umane consta in faptul ca in timp am devenit mai rezistenti in fata bolilor. Cercetatorii au descoperit ca avem 1.800 de noi gene umane dezvoltate in ultimii 40.000 de ani. Ele lupta impotriva bolilor infectioase, cum ar fi de exemplu malaria.
Tinand cont de aceste evolutii si de faptul ca omul contemporan are o viata sedentara si isi petrece toata ziua in fata computerului, cercetatorii stiu deja cum vor arata urmasii nostri. Din cauza usurarii vietii, a lipsei de munca fizica continua, talia corpului va scadea si va fi un cap foarte mare pentru omul viitorului.
Daca ne gandim la filmele clasice cu aparitii extraterestre, realizam ca omul viitorului va semana foarte bine cu fiintele din afara galaxiei noastre.