Ouăle, tot mai scumpe înainte de Paște. În magazine preţul aproape s-a triplat (Video)
Eticheta de ou de ţără creşte preţul. Românii caută alimente ecologice, iar cererea mare a atras şi speculanţi care vând şi cu un leu oul. Doar că nimeni nu ştie de unde provine marfa lor. Fermierii se plâng că vând ieftin, iar până la cumpărătorul final preţul se triplează.
De Redactia Observator la 03.04.2019, 22:43Eticheta de ou de ţără creşte preţul. Românii caută alimente ecologice, iar cererea mare a atras şi speculanţi care vând şi cu un leu oul. Doar că nimeni nu ştie de unde provine marfa lor. Cu trei săptămâni înainte de Paşte, fermierii se plâng că vând ieftin, iar până la cumpărătorul final preţul se triplează. Şi este abia începutul. Până la finalul lunii, scumpirile ar putea ajunge şi la 30 la sută.
De Paşte, fermierii speră să vândă 180 de milioane de ouă, cu aproape 50% mai mult decât într-o lună obişnuită. Doar că nu sunt siguri şi pe câştiguri.
Acum, în pieţe, oul se vinde şi cu un leu. La poarta fermei, preţul e de cel puţin trei ori mai mic.
Miruna Lepădatu, producător: În momentul de faţă, oul la poarta fermei este undeva la 28 de bani pe bucată. El este influenţat de sezonalitate, de faptul că acum găsim peste tot aşa-numitul ou de ţară
Deşi în această perioadă, fermierii vând sub pragul costului de producţie, la raft preţul este dublu sau chiar triplu. Astfel că, în marile magazine din Capitală, cea mai ieftină caserolă de 10 ouă costă 6 lei. Găsim însă şi cu 8-9 lei.
Oamenii se plâng că preţurile au început să crească, deşi mai e mult până la Paşte. În plus, un leu bucata costă şi ouăle din piaţă, dar nu există foarte mare încredere în acelea.
Ouăle de Paşte, vândute de trei ori mai scump în pieţe decât la ferme
Asta pentru că în pieţe, mulţi promit că vând ouă de ţară doar pentru a creşte preţurile. În pieţe, mulţi promit că vând ouă de ţară, pentru a creşte preţurile.
Dragoş Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară: Dacă în piaţă găsim într-adevăr şi ouă cu un leu bucata înseamnă că discutăm despre ouăle aduse direct din curţile oamenilor, deci de la găinile libere vândute prin curţi.
Însă, acest fenomen în mod normal nu ar trebui să existe. Pentru că sunt nişte ouă neverificate este greu de ştiut cât mai are ca şi perioadă de garanţie.
De Paşte, preţurile ar putea creşte şi cu o treime, spun cei din piaţă. La fel ca în ultimii ani, majorări vor fi şi la carne.