Spitalul Orășenesc Găești intra pe lista celor care vor trata, exclusiv, pacienți infectați cu noul coronavirus
Creşte numărul de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, creşte şi nevoia de locuri în care să fie trataţi. Aşa că guvernanţii au decis să dedice mai multe spitale pentru tratarea acestor bolnavi. De luni, Spitalul Orăşenesc Găeşti va primi numai pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus. Aşa că, aproximativ 80 de mii de oameni din zonă, cu alte afecţiuni, vor merge în alte oraşe, la zeci de kilometri distanţă.
De Francesca Simionescu la 10.07.2020, 20:47- Localnicii sunt nemulțumiți de decizia autorităților.
- Pacienții non-covid vor fi externați până la sfârșitul acestei săptămâni.
Spitalul Orăşenesc Găeşti. Anunţul că, de luni, aici vor fi trataţi numai pacienţi COVID a pus personalul medical pe jar. În câteva ore au fost externaţi aproape toţi pacienţii.
Grigore Gheorghe, primar Găești: A fost o situaţie tragică, efectiv oamenii erau cu lacrimi în ochi când plecau acasă.
Laurențiu Belușică, manager Spital Găești: Ultimul pacient non COVID va părăsi spitalul duminică dimineaţă.
Până atunci, se construiesc corturi de triaj, se face inventarul echipamentelor de protecţie şi medicii, asistentele şi personalul auxiliar sunt instruiţi ca-n armată. Întâmplător, managerul este medic militar.
Laurențiu Belușică, manager Spital Găești: Eu, luni dimineaţă, la ora 8, nu mai am voie să primesc, în spital, niciun pacient non-covid.
În spitalul din Găeşti se internează, anual, peste cinci mii de pacienţi. Şi aproape 20 de mii vin în ambulatoriu. Cu totul, 80 de mii de oameni din oraş şi localităţile învecinate ar putea avea nevoie de îngrijiri aici. Pe repede înainte, un ordin al Ministerului Sănătăţii le-a luat oamenilor şansa la o intervenţie rapidă.
Laurențiu Belușică, manager Spital Găești: Se taie cu toporul sau cu lama, se suie într-o maşină, într-o căruţă, ce are şi el vine la Spitalul Orășenesc Găești, că el ştie că acolo e spital. De o viaţă el ştie că e spital în Găeşti şi când ajunge îl găseşte închis. Aici e problema. O femeie care naşte, vine la poartă, cu copilul între picioare. Ce faci cu ea?
Ca un făcut, dovada o primim chiar în timpul interviului.
Politicos, medicul cere reporterului permisiunea să se ducă să ajute un pacient.
În jumătate de oră, pacientul cu tăietură de topor este stabilizat şi medicul revine la cadru.
Laurențiu Belușică, manager Spital Găești: Asta e meseria mea. Ce face omul acesta de luni încolo? Eu nu mai pot să-i primesc aici, nu mai am cum, nici dacă sunt urgenţe nu pot să intre în Spital. Sună la 112. Îl ia ambulanţa, îi acordă primul ajutor şi îl duce la o unitate sanitară competentă.
Cele mai apropiate spitale competente sunt în Târgovişte - la 25 de kilometri distanţă, Piteşti, la 45 de kilometri, sau Bucureşti, la 70 de kilometri depărtare.
Spitalul Orăşenesc Găeşti are o singură clădire. Motiv pentru care nu poate avea fluxuri separate pentru pacienţi covid şi non covid. Propunerea de transformare exclusiv în Unitate de tratare COVID a venit de la DSP Dâmboviţa şi decizia a fost luată la Ministerul Sănătăţii, printr-un ordin publicat deja în Monitorul Oficial. Niciun reprezentant al acestor instituţii nu a dorit să ofere, până acum, un punct de vedere.