Pacienți vindecați de coronavirus, rechemați în spital pentru că ar fi rămas cu leziuni pulmonare
Zeci de pacienţi declaraţi vindecaţi de coronavirus la Timişoara vor fi rechemaţi la spital. Medicii vor să-i supună unor investigaţii suplimentare pentru că pot rămâne cu leziuni pulmonare care, în timp, vor duce la insuficienţă respiratorie.
De Redactia Observator la 08.05.2020, 21:53- Peste 400 de pacienți s-au vindecat de coronavirus la spitalul din Timișoara.
- Leziunile pulmonare ar putea duce la insuficiență respiratorie.
Cei identificaţi cu probleme vor intra într-un program de recuperare.
Adrian David, city manager Deva, pacient declarat vindecat: Faptul că mergem din nou acolo e un semn că sănătatea noastră este preţuită.
Vestea investigaţiilor suplimentare este primită cu optimism de pacienţii vindecaţi la Timişoara.
În mai puţin de trei luni de la primul caz de coronavirus confirmat în capitala Banatului, peste 400 de oameni au scăpat de teribilul virus. Mulţi dintre ei vor fi rechemaţi la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş".
Virgil Musta, Spitalul "Victor Babeş" Timişoara: Am constatat că mai mulți pacienți sunt cu modificări pulmonare clinice și radiologice sau CT. Sunt pacienţi care prezintă saturaţii scăzute de oxigen şi imagini modificate de pneumonie tipică de coronavirus.
Sunt leziuni care pot să se vindece de la sine sau pot să evolueze, spun medicii.
Virgil Musta, Spitalul "Victor Babeş" Timişoara: La aceşti pacienţi vrem să vedem evoluţia în timp a acestei patologii. Dacă rămân cu sechele, dacă rămân cu o patologie cronică pulmonară. Sunt aşa-zilele leziuni de geam mat, imagine caracteristică pentru infecţia cu COVID.
Netratate, acestea ar putea duce la insuficienţă respiratorie.
Virgil Musta, Spitalul "Victor Babeş" Timişoara: E similar cu un pacient care e cu astm bronşic sau cu bronhopatie cronică obstructivă. Nu toţi au. Sunt cei care, clinica lor şi investigaţiile pun suspiciuni, de aceea facem CT şi CT-ul dacă arată modificări, îi chemăm să-i reevaluăm după trei luni.
Sunt aproape două luni de când Adrian s-a întors acasă, în Deva. A fost unul dintre cazurile asimptomatice, care nu a avut nevoie de analize suplimentare cât timp a fost în spitalul din Timişoara. Acum, măsura unor noi teste, spune el, îi va da siguranţa că este bine.
Adrian David, city manager Deva, pacient declarat vindecat: Am avut o reacţie la nivelul antebraţului, antebraţelor şi la nivelul stomacului, o reacţie a pielii, dar probabil să fie de la virus, fie de la medicamente. În rest, n-am simţit să fie nicio scădere a capacităţii de efort sau să influenţeze respiraţia într-un fel sau altul.
Medicii timişoareni spun că leziunile pulmonare ar putea fi vindecate în timp, cu un tratrament adecvat.