Pădurile României au multe afine, dar culegătorii sunt puțini
Sunt atât de valoroase, încât străinii le numesc aurul negru al munţilor. Este perioada afinelor, aceste fructe-medicament atât de benefice sănătăţii. Se găsesc proaspete doar câteva săptămâni pe an, iar munţii noştri nu duc deloc lipsă de ele.
De Redactia Observator la 31.07.2019, 00:17Sunt atât de valoroase, încât străinii le numesc aurul negru al munţilor. Este perioada afinelor, aceste fructe-medicament atât de benefice sănătăţii. Se găsesc proaspete doar câteva săptămâni pe an, iar munţii noştri nu duc deloc lipsă de ele. Tot mai puţini sunt însă cei care se încumetă să le culeagă, asta deşi afinele găsite în sălbăticie au proprietăţi mult mai mari faţă de cele crescute în culturi.
Ne aflăm la poalele Munţilor Rodnei, în judeţul Maramureş. Dumitru Şteţco a urcat până la cota 1.400, în căutarea celor mai bune afine. Tânărul are o fabrică de procesare la rece a fructelor sălbatice, în care a avut curajul să investească după 10 ani de muncă în străinătate. Pentru afacere, munceşte aproape toată ziua. Un coş de afine îl umple în aproape două ore
Odată culese, afinele sunt îngheţate la minus 30 de grade şi transformate apoi într-o explozie de vitamine.
Urmează etapa de decantare şi de pasteurizare, pentru ca oamenii să se poată bucura de acest medicament natural pe tot parcursul anului. Dumitru produce anual 10 tone de suc de afine 100% natural. În magazinele naturiste, o sticlă de jumătate de litru costă 30 de lei.
Considerate de străini "aurul negru" al munţilor, fructele sunt folosite şi în reţetele celor mai buni bucătari. Astăzi, testăm tartă de vanilie. Pentru sos, afinele sunt fierte în apă cu puţin zahăr.
Şi pădurile din judeţul Mureş sunt pline de afine gustoase şi bogate în antioxidanţi. Aici, Direcţia Silvică apelează la puţinii culegători care nu au luat calea străinătăţii. Vin cu întreaga familie, îşi instalează tabere şi petrec în munţi o săptămână întreagă.
În pieţe, preţul unui kilogram de afine porneşte de la 10 lei.