Parcurile, pădurile, cluburile şi restaurantele din toată țara, pustii de 1 Mai (Video)
Unu Mai gol ca niciodată. Parcările, cluburile şi restaurantele de la malul mării, odată sufocate de turişti, sunt astăzi pustii.
De Redactia Observator la 01.05.2020, 21:52- Românii au respectat, în mare măsură, restricțiile impuse și de 1 Mai.
- Chiar dacă au stat în case, românii nu au uitat să mănânce mici de 1 Mai muncitoresc.
Colegii noştri, Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea sunt acum în unicul loc de la malul mării în care muzica live, deşi nu are audienţă reală, răsună parcă în aplauzele valurilor mării.
Este unicul moment în care nimic nu trădează iluzia începutului unei zile superbe. Răsăritul anunţă un întâi mai de poveste... La prima oră a dimineţii, echipa Observator pleacă spre cel mai râvnit loc de petrecere. Malul mării.
Este aproape şase şi 30 de minute. Am lăsat în spate un Bucureşti aproape gol, am intrat pe Autostrada Soarelui, o şosea de viteză pe care sunt doar câteva maşini, cel puţin în momentul de faţă.
Un decor care nu s-a schimbat... tot drumul.
Miros de eşapament, claxoane şi răbdare încercată la maximum. Aşa arăta aceeaşi şosea de mare viteză în urmă cu exact un an. Mai mult, miile de maşini făceau şi slalom printre lucrări. Iar parcările de pe marginea drumului, sufocate atunci de turiştii care-şi trăgeau sufletul în lungul drum spre mare, sunt acum pline de poliţişti.
La Kilometrul 60 pe autostradă traficul a fost deviat prin această parcare, iar toţi cei care se îndreaptă spre Constanţa sunt traşi pe dreapta.
Nimeni nu trece fără să fie verificat de agenţi. Iar dacă e ceva ce le scapă celor de la sol, poliţia a scos şi elicopterele pentru supraveghere din aer. Mai mult, dacă vreo maşină pare mai suspectă decât scuzele pe care le inventează unii dintre şoferi pentru deplasare, un câine special antrenat este acolo, alături de mascaţi, ca să găsească orice lucru interzis.
În mai puţin de două ore şi jumătate, cu toate opririle făcute pentru filmări, echipa Observator a ajuns la Constanţa. Un timp în care, anii trecuţi, în aceşi perioadă, cei mai mulţi dintre cei care mergeau la mare făceau doar câteva zeci de kilometri.
Este primul 1 Mai în care locurile de picnic nu au fost inundate de fumul grătarelor. Iar în locul râsetelor de copii la iarbă verde, astăzi a răsunat doar trilul păsărilor. Pandemia ne-a ţinut în case. Dar românii au marcat Ziua Muncii cum se cuvine: şi-au făcut din timp provizii de mititei sau ceafă. Iar carnea a sfârâit în curţile oamenilor şi chiar în balcoanele apartamentelor.
Fumul grătarelor, distracţia copiilor şi muzica din boxele maşinilor au fost astăzi doar o frumoasă amintire.
Vremurile au schimbat radical decorul.
Anul trecut, în Pădurea Cernica, abia mai găseai un loc de grătar. Micii sfârâiau. Acum, totul este pustiu şi nu se mai aude decât ciripitul păsărilor.
De linişte au avut parte şi jandarmii şi poliţiştii care au patrulat în Pădurea Băneasa, alt loc preferat de bucureşteni pentru ieşirile la iarbă verde.
În toată Capitala, de 1 Mai, doar jandarmii au fost pe străzi. Unii călare, alţii însoţiţi de câini de serviciu.
Alexandru Iacob, purtător de cuvânt Jandarmeria Bucureşti: Se pare că românii au înţeles recomandările autorităţilor şi au rămas în casă.
La terasele renumite pentru mititeii din meniu, oamenii au stat zeci de minute la coadă să-şi facă provizii. Au uitat şi de pandemie şi de distanţarea socială.
Doar la acest grătar din sudul Capitalei sunt cel puţin 50 de oameni la coada care se întinde pe toată strada. Asta în condiţiile în care nu este păstrată distanţa de cel puţin un metru şi jumătate între ei.
Aşa cum astăzi se stă la coadă La Cocoşatu', La Ciotoianu sau la grătarul din Obor, aşa se stătea în urmă cu un secol aici, la Carul cu Bere, restaurantul despre care se spune că este locul în care au luat naştere micii.
La coadă s-a stat şi la măcelării. Carnea proaspătă s-a vândut ca pâinea caldă.
Cu plasele pline cu mici şi bere, la marginea oraşului Botoşani, doi localnici au fost prinşi de poliţişti în flagrant. Se pregăteau să petreacă în natură 1 Mai muncitoresc.
În Iaşi, autorităţile au eliminat complet tentaţia. Grătarele au fost, pur şi simplu, desfiinţate.
Grătarele demontate din zonele de agrement nu sunt singurele care ar trebui să le arate ieşenilor şi celor care se gândesc să vină astăzi să facă grătare faptul că nu au voie să facă acest lucru. S-a decis şi punerea unor astfel de sigilii pe tot ce înseamnă bănci şi mese.
Toate locurile renumite pentru ieşile de 1 Mai au fost supravegheate de poliţişti.
În Dolj, agenţii au verificat cu atenţie maşinile din trafic.
Întreaga zonă din spatele meu este special amenajată pentru activităţi în aer liber. Dacă anul trecut, parcul se scălda în fum de mici şi grătare. Astăzi, doar câţiva poliţişti patrulează aleile.
Mai pustii ca niciodată au fost astăzi şi staţiunile montane.
Poiana Braşov în alţi ani era plină de turişti care doreau să admire peisajele pitoreşti. Iată cum anul acesta, de 1 Mai, vremea este destul de schimbătoare. Dacă turiştii ar fi venit la munte, cel mai probabil, aceştia ar fi rămas în hoteluri să se relaxeze.
Anul trecut, la munte au petrecut peste 20.000 de turişti. Iar hotelierii au încasat în minivacanţa de 1 Mai peste 3,4 milioane de lei.