Fenomenul de la malul mării care a stârnit curiozitatea turiştilor. Pescarii nu au fost la fel de încântaţi
Imagini impresionante au fost surprinse în Portul Agigea, unde sute de meduze și-au făcut apariția aproape de țărm. Fenomenul, observat atât la mal, cât și în larg a stârnit curiozitatea locuitorilor și turiștilor din zonă. Specialiştii ne-au explicat fenomenul.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Trump o numeşte pe Susie Wiles şefă de cabinet la Casa Albă. Cine este "femeia de gheaţă" din spatele campaniei republicanului
Meduzele sunt considerate inofensive pentru oameni, însă specialiștii avertizează să fie evitat contactul direct, deoarece pot provoca mici iritații la nivelul pielii. Creaturile au fost aduse la ţărm din lagul Mării Megre pentru că apa este foarte caldă pentru această perioadă. Ele se strâng de obicei lângă plasele de peşti sau lângă diguri.
"Temperatura mai ridicată le-a făcut să reziste până acum. În mod normal, sezonul lor de încheiere a ciclului de viaţă este undeva la a doua jumătate a lunii septembrie până la sfârşitul lunii octombrie", explică biologul marin Răzvan Popescu Mirceni.
"Este un fenomen natural, un fenomen firesc. Marea Neagră este vie, Marea Neagră este curată şi permite multor vietăţi să îşi desfăşoare tot mai bine ciclul biologic", spune şi cercetătorul Adrian Bîlbă.
Chiar dacă fenomenul este unul inedit, nu a fost însă pe placul tuturor. Perscarii se plâng că din cauza meduzelor nu mai reuşesc să prindă peşte, deoarece acestea se prind în plasele lor. "Câteodată sunt atât de multe că nici nu poţi să tragi firul. Sau prinzi un peşte şi îl laşi în meduză. Cu firul şi se simte când îţi mai dă un pic de adrenalina că zici că ai peşte şi scapă şi nu e peşte.".
Cu toate acestea, biologii consideră că prezența meduzelor este un indiciu că speciile marine, inclusiv meduzele originare din Marea Mediterană, s-au adaptat treptat condițiilor de la țărmul Mării Negre.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰