Pâinea din magazin, cocktail de chimicale
Pâinea din magazin e cocktail de chimicale. Fiecare felie conţine mai multe rânduri de conservanţi. Producătorii nu mai respectă reţetele tradiţionale, în plus, folosesc aditivi pentru ca produsul să rămână cât mai multă vreme proaspăt
De Redactia Observator la 05.10.2015, 08:22Pâinea din magazin e cocktail de chimicale. Fiecare felie conţine mai multe rânduri de conservanţi. Producătorii nu mai respectă reţetele tradiţionale, în plus, folosesc aditivi pentru ca produsul să rămână cât mai multă vreme proaspăt
Rumenă şi caldă, o pâine ca asta ar face poftă oricui. Reţeta este cea tradiţională: făină, apă, drojdie şi sare. Pe cât de simplu se face, pe atât este de rară. Dar bucureştenii o pot găsi pe doamna Iulia şi pâinea ei din Maramureş la târgul de la Facultatea de Agronomie.
În schimb, pâinea din comerţ are nevoie de un ajutor chimic pentru a rămâne proaspătă. Iar reţeta tradiţională ajunge deja un mit.
Iar românii consumă multă pâine. Cam 97 de kilograme de om, pe an. Asta înseamnă că, în fiecare zi mâncăm, cel puţin, o pâine de 300 de grame.
Conform unui studiu realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, la 96% dintre pâinile analizate, nu se respectă reţeta tradiţională. Iar la a 60% dintre produse s-a găsit în compoziţie gluten, ce arată că făinurile folosite la fabricarea pâinii sunt de calitate inferioară.
Cu atâtea chimicale puse la dospit, pâinea ar putea fi un adevărat medicament. Unele etichete susţin că produsele pot reduce colesterolul. Doza, însă, este trecută cu litere mici. La fel ca întreaga listă de ingrediente.