Palatul Copiilor din Constanţa a ajuns o ruină
Copiii români sunt talentaţi, însă sunt nevoiţi să meargă la cursuri în clădiri care stau să se degradeze de la o zi la alta. Vorbim despre Palatul Copiilor din Constanţa, complex care se află în patrimoniul statului.
De Redactia Observator la 16.12.2019, 16:51- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Copiii români sunt talentaţi, însă sunt nevoiţi să meargă la cursuri în clădiri care stau să se degradeze de la o zi la alta. Vorbim despre Palatul Copiilor din Constanţa, complex care se află în patrimoniul statului. De ani buni, Ministerul Educaţiei nu a mai alocat fonduri pentru modernizarea sau pentru întreţinerea lui.
Acum, la final de an, autorităţile au alocat o sumă nesemnificativă de bani, din care abia se poate renova sala de spectacole grav afectată de ploi.
De afară, Palatul Copiilor din Constanţa pare o ruină care îşi trăieşte ultimele clipe. Totuşi, aprope trei mii de copii intră, anual, pe poarta celui mai mare complex din România, din păcate lăsat în paragină de statul român.
Unii fac dansuri, alţii descifrează tainele actoriei sau ale picturii, iar alţii fac înot, mai mult sau mai puţin de performanţă. Se duc cu drag, învaţă lucruri frumoase, iar munca lor le este răsplătită cu numeroase premii.
Roxana Mitan - directoare: Am obţinut premii de interpretare la Festivalul Naţional de Teatru de Pantomimă de la Iaşi şi cu trofeul festivalului cu un spectacol inspirat din cel de-al Doilea Război Mondial.
Sunt 30 de activităţi diferite şi doar 40 de cadre didactice. Asta după ce, în 2008, 20 de posturi de profesori sau îngrijitori au dispărut din grilă. La înot, au rămas însă cei mai puţini pentru numărul mare de solicitări.
Roxana Mitan - directoare: Avem şase cadre didactice şi sunt înscrişi peste 500 de copii. Din păcate, numărul de solicitări este mult prea mare faţă de numărul de locuri pe care le avem.
77.000 de lei este suma alocată de Ministerul Educaţiei pentru reparaţii. Bani care trebuie investiţi până la sfârşitul anului.
Dacă nu se va întâmpla acest lucru, se pierd. Însă conducerea Palatului speră că vor primi suma necesară. Mai ales că ştie ordinea reparaţiilor. Prima pe listă: sala de spectacol.
Roxana Mitan - directoare: Înseamnă schimbarea lambriurilor, schimbarea materialului de pe perete. Este un material care asigură sonorizarea din timpul spectacolelor. Vom zugrăvi şi se va repara acolo unde este problema şi vom încerca o izolaţie a aerisilor.
Monica Anisie - Ministrul Educaţiei: Părinţii spun că e nevoie urgent de renovare pentru ca cei mici să îşi poată continua cursurile în siguranţă.
În total, complexul cuprinde 12 hectare de pământ, cu terenuri sportive şi un fost camping, unde erau cazaţi elevii veniţi la competiţii, dar şi numeroase clădiri anexe.