Palatul regal construit de Regina Maria la malul Mării Negre zace în degradare
La câtiva zeci de kilometri distanţă, dincolo de graniţă, castelul de suflet al suveranei, cel de la Balcic, este o mină de aur pentru turismul bulgăresc.
De Redactia Observator la 06.06.2019, 14:43- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
La câtiva zeci de kilometri distanţă, dincolo de graniţă, castelul de suflet al suveranei, cel de la Balcic, este o mină de aur pentru turismul bulgăresc. Cele două reşedinţe regale - una înfloritoare, cealaltă într-un stadiu avansat de degradare - sunt imaginea vie a felului în care au înţeles două state diferite să preţuiască istoria. Constanţa are şansa să redevină oraş regal, dacă autorităţile vor lua înapoi clădiri-monument şi le vor valorifica turistic.
Mamaia şi Balcic. Două locuri dragi, unde Regina Maria şi-a construit câte un castel regal, la ţărmul aceleiaşi mări. Unul este înfloritor, celălalt zace în degradare.
Cu un lacăt mare pe poartă, Palatul Regal din Mamaia îşi aşteaptă sentinţa. Statul român încearcă să-l recâştige în instanţă după ce, în 2003, a fost vândut unei firme private. Construcţia a fost pe rând bar, discotecă şi club de noapte.
Nicoleta Ploscaru, iniţiatoarea proiectului "Constanţa, oraş regal": Uitati-va cat de dezolant arata ! E ingrozitor! Constanta trebuie repusa pe harta! Trebuie sa creem un brand, Constanta oras regal.
Dacă Peleşul era reşedinţa de iarnă a familiei regale, Constanţa era destinaţie de vacanţă. Regii şi Reginele României au iubit marea, dar în mod special Maria, care s-a implicat inclusiv în elaborarea planurilor pentru construcţia palatului.
Delia Cornea, istoric: Are o forma piramidala, care imbina foarte multe elemente traditionale romanesti cu elmente orientale, Regina Maria venea in special in iunie si septembrie
Ministerul Culturii încearcă să câştige în instanţă dreptul de proprietate asupra clădirii şi terenului.
Daniel Breaz, ministrul Culturii: Ocolindu-se legea, ca să spunem aşa, a ajuns în proprietatea unui privat. Noi, ca Minister al Culturii, este o datorie morală faţă de statul român să încercăm să recuperăm această vilă.
Decebal Făgădău, primarul Constanţei: Patrimoniul nu mai trebuie transferat in conditii neavantajoase pentru identitatea noastra nationala, ori monarhia a avut un rol determinnat in devenirea municipiului nostru.
Putem începe să ne salvăm istoria, uitându-ne la vecinii bulgari. Castelul din Balcic al Reginei Maria aduce anual peste un milion şi jumătate de euro încasări doar din vânzarea biletelor de acces. Vinurile din crama castelului, darurile cu însemne regale, reproducerile după fotografii vechi ale Reginei sunt tot atâtea surse de venit de care bulgarii ştiu să profite.
Grădinile suspendate, castelul construit din piatră, foarte aproape de mare, mobilierul, icoanele şi obiectele care au aparţinut Reginei Maria îi fascinează pe vizitatori. Nimeni nu pleacă fără să se aşeze pe tronul din marmură, unde Regina Maria adora să asculte valurile, în timp ce scria, inspirată de peisaj.
Castelul Regal de la Balcic are un farmec aparte. O combinatie intre stilurile mediteranean, italieniesc si cel turcesc. De jur imprejur sunt alei cu flori si scari pietruite.
Balcicul, pământ românesc ce a revenit Bulgariei după 1940, a păstrat o vreme şi inima Reginei României. Fotografii alb-negru cu regina îmbrăcată în rochii lungi, purtând un văl alb pe cap pot fi admirate în camerele deschise acum publicului. La fel şi pianul vechi de două sute de ani, care anima petrecerile din castel.
Turiştii români care poposesc aici şi-ar dori ca şi castelul din Mamaia să arate la fel.
Turist: E cam trist cum arata in momentul acesta. Şi e păcat că lumea ar veni. Venim din Constanţa să vedem Balcicul, cu singuranta am merge si acasa sa vedem castelul.
Istorici, arhitecţi, membri ai Academiei române cer o dezbatere publică şi un plan urgent pentru salvarea Castelului Reginei Maria din Mamaia.