Până la finalul anului, ratele în lei ale românilor vor fi mai mari şi cu 10%!
Până la finalul anului, ratele în lei ale românilor vor fi mai mari şi cu 10%, spun analiştii bancari. Iar lucrurile pot sta şi mai rău de atât. Analiştii nu exclud o mărire a ratelor de peste 40%, la fel ca în 2014, dacă lucrurile nu sunt ţinute sub control. Motivul? Măsurile fiscale anunţate de Guvern, în ultima perioadă, sau chiar declaraţiile politice, au dus la cea mai mare creştere a indicelui Robor din ultimele 5 luni.
De Redactia Observator la 06.09.2017, 20:34Până la finalul anului, ratele în lei ale românilor vor fi mai mari şi cu 10%, spun analiştii bancari. Iar lucrurile pot sta şi mai rău de atât. Analiştii nu exclud o mărire a ratelor de peste 40%, la fel ca în 2014, dacă lucrurile nu sunt ţinute sub control. Motivul? Măsurile fiscale anunţate de Guvern, în ultima perioadă, sau chiar declaraţiile politice, au dus la cea mai mare creştere a indicelui Robor din ultimele 5 luni.
Cine are un credit deja plăteşte rate mai mari. Şi dobânzile ar putea derapa şi mai mult, spun analiştii. Efectul măsurilor anunţate de Guvern e că băncile se împrumută mai scump între ele. Astfel, indicele Robor, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a urcat la maximul ultimelor luni până la 0,95%.
Orice fluctuaţie, cât ar fi ea de mică, a robor se simte în ratele românilor. De exemplu, un tânăr care şi-a luat un credit anul trecut de 50.000 de euro plăteşte acum o rată cu 33 de lei mai mare decât anul trecut. Iar, la finalul anului rata îi va creşte cu încă 55 de lei.
Aproape 25.000 de români şi-au luat de la începutul anului un credit Prima Casă fără să ştie unde se vor duce dobânzile. Cei mai mulţi s-au îndatorat pentru următorii 30 de ani.
"Dacă în 30 de ani indicele robor ar ajunge la valoarea de acum 5 ani de 6,25% atunci rata ar putea să crească cu 780 de lei, deci aproape s-ar dubla, ceea ce este enorm", avertizează Irina Chiţu, analist financiar.
Toamna va veni şi cu alte scumpiri. Euro a crescut şi a ajuns la aproape 4 lei şi 60 de bani. Facturile, electrocasnicele şi toate alimentele sunt primele pe listă preţurilor mai mari.
Mărirea preţurilor pentru carburanţi va cântări şi mai mult şi va duce la scăderea consumului, avertizează specialiştii, singurul motor al creşterii economice pe care se bazează acum ţara noastră.