Panică în Bucureşti din cauza meningitei. Zeci de elevi şi profesori ajung la urgenţe
Panică în Bucureşti după ce o fată de 18 ani a fost răpusă de o boală contagioasă, meningita. Vineri, 100 de oameni s-au dus la spital pentru analize. Cazul Mădălinei i-a speriat mai ales din cauza evoluţiei galopante a bolii. Fata s-a stins în doar câteva ore sub ochii părinţilor şi medicilor.
De Redactia Observator la 19.04.2019, 22:33Panică în Bucureşti după ce o fată de 18 ani a fost răpusă de o boală contagioasă, meningita. Vineri, aproape 100 de oameni s-au dus la spital pentru analize. Cazul Mădălinei i-a speriat mai ales din cauza evoluţiei galopante a bolii. Fata s-a stins în doar câteva ore sub ochii părinţilor şi medicilor, care au crezut iniţial că are enterocolită. Autorităţile le recomandă oamenilor să se vaccineze. E un sfat bun, dar cam inutil, pentru că vaccinul nu are aprobare în România şi nu se găseşte în farmacii.
Cu câteva ore înainte de a fi răpusă de boala fulgerătoare, Mădălina s-a dus la liceu ca într-o zi obişnuită. Era doar puţin obosită, dar avea teză.
Ionela Neagoe, director-adjunct Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr": N-avea nimic. Copilul avea o problemă pe care nu o ştia că o are. Nu s-a manifestat, deci la şcoală a fost ok. Copilul meu a fost colegă de clasă cu fetiţa asta, a fost prietenă cu ea
Ambulanţă chemată de două ori, la eleva care a murit de meningită
După cursuri, acasă, a început să se simtă rău iar părinţii au chemat salvarea.
Primul apel la 112 a fost facut în noaptea de miercuri, la ora 23 şi 3 minute. Atunci medicii au fost chemaţi pentru că fata se simţea rău.
Era conștientă şi le-a spus celor de pe ambulanţă că a mâncat un sandviş şi a băut un suc. Primul diagnostic a fost de enterocolită.
Părinţii ar fi decis să o trateze acasă. Starea fetei s-a înrăutăţit însă rapid după plecarea medicilor.
A doua ambulanţă a fost chemată la 4 fără 20 dimineaţa, când părinţii au văzut că pe corp au început să îi apară pete.
Eleva care a murit de meningită, trei diagnostice diferite
A fost transportată la Spitalul Municipal cu diagnosticul de alergie. Diagnosticul de meningită fulminantă a fost pus de către medicii care au hotărât să o transfere la Institul de Boli Infecțioase, unde a şi ajuns în jurul orei 7 dimineaţa.
Din păcate, pentru Mădălina era prea târziu. Doctorii nu au mai putut face nimic în faţa cruntei boli. Fata s-a stins pe patul de spital
Sandra Alexiu, medic de familie: Meningita de care vorbim duce atât de repede la moarte încât de multe ori nici nu apuci să pui diagnosticul şi se pierde pacientul
Părinţii sunt devastaţi, mai ales că fiica lor nu avea alte probleme de sănătate. Colegii şi profesori sunt îndureraţi şi speriaţi deopotrivă.
100 de elevi şi părinţi, analize pentru meningită
Se tem ca bacteria să nu fi fost transmisă mai departe. Sălile de clasă au fost închise şi igienizate, iar elevii au primit preventiv antibiotice.
Cu toate acestea, alţi 100 de adolescenţi şi părinţii lor s-au dus la spital pentru analize.
Ionela Neagoe, director-adjunct Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr": Este o isterie creată de neştiinţă, de refuzul omului de a se informa, că asta nu trăieşte pe masă şi pe scaun. Asta nu trăieşte decât în corpul uman. Puteţi să o aveţi şi Dumneavoastră şi să nu vă îmbolnăviţi
Şi medicii încearcă să i liniştească pe oameni.
Meningita poate fi confundată uşor cu o răceală, gripă sau enterocolită, simptomele sunt asemănătoare.
13 români au murit în 2017 din cauza meningitei
Bolnavii se pot simţi lipsiţi de vlagă, apar febra peste 38 de grade, durerile de cap, chiar şi vărsături.
Doctorii spun că 2 din 10 oameni sunt purtători ai bacteriei, dar numai rareori boala se declanşează.
Cea mai sigură cale de prevenţie este vaccinarea. Cu toate acestea serul care asigură imunizarea pentru meningita bacteriană nu se găseşte în ţară, trebuie adus pe cont propriu din străinătate.
Sandra Alexiu, medic de familie: Vaccinul care este înregistrat se poate face încă de la vârsta de două luni, doză unică şi costă puţin, vreo 200 de lei. Celălalt vaccin, pentru meningita de tip b care este cea mai gravă şi frecventă formă în România nu se găseşte deloc, nici de cumpărat
Ministrul Sănătăţii dă asigurări că situaţia se va rezolva.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Solicitarea a fost depusă în decursul lunii ianuarie şi probabil că într-un interval destul de scurt vom avea acest vaccin. Există de la 2 până la 5 cazuri pe an din acest tip de meningită, aşa că nu putem vorbi despre o vaccinare obligatorie
Statatisca arată uşor diferit. În 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică, iar 13 dintre ele au fost mortale.
În toamna anului trecut, un copil de patru ani din Sinaia a murit răpus de aceeaşi boală.