Panică la Cumpăna. Drumul s-a rupt la doi paşi de Canalul Dunăre - Marea Neagră
Este panică în localitatea Cumpăna din judeţul Constanţa, după ce drumul din faţa caselor a început să se rupă, la numai cîteva sute de metri de Canalul Dunăre-Marea Neagră. Oamenii trăiesc acum cu teama că şi locuinţele li se vor surpa în apă.
De Redactia Observator la 02.05.2019, 17:41Este panică în localitatea Cumpăna din judeţul Constanţa, după ce drumul din faţa caselor a început să se rupă, la numai cîteva sute de metri de Canalul Dunăre-Marea Neagră. Oamenii trăiesc acum cu teama că şi locuinţele li se vor surpa în apă.
În numai 24 de ore, fisura care miercuri avea câţiva centimetri s-a transformat într-o groapă de câţiva metri. Pentru localnici, imaginea străzii pe care copiii se jucau în urmă cu doar câteva zile este apocaliptică.
Drumul rupt ameninţă casele localnicilor
"Ne e teamă, cum să nu ne fie teamă? Cum să nu ne fie teamă când miercuri stăteam aici, erau mai mulţi oameni şi pocnea piatra. Ne-au zis acuma că o să taie pomii, că o să nu ştiu ce o să mai facă ăştia pe aici", este mesajul transmis de localnici.
Primele probleme au apărut în zonă anul trecut. Atunci a început malul de lângă Canalul Dunăre-Marea Nagră să o ia încet la vale. Autorităţile locale spun că nu au stat cu mâinile în sân.
Mariana Gâju, primar Cumpăna: Trei luni de zile în urmă am făcut primele adrese către ACN. Ne-am îndreptat, când am văzut că nu se întâmplă nimic, către minister, pentru că nu poţi să stai nepăsător când tu ai rând de case pe latura asta
Iar oamenii afectaţi sunt cu adevărat îngroziţi. După ce au văzut că drumul poate dispărea sub ochii lor, se tem că va veni şi rândul caselor să se prăbuşească.
ACN caută soluţii de urgenţă pentru a remedia situaţia
"E o situaţie critică, ne apucă frica. Miercuri seară era o crăpătură de niciun deget. Când am ajuns de dimineaţă era crăpătura mult mai mare. Chiar ne e frică că ne ia casele pentru care am muncit", spun localnicii.
Daniel Georgescu, director ACN: În acest moment încercăm să găsim soluţia ideală să stopăm această surpare. Din ce ne spun experţii riscul de a ajunge la gospodării, dacă acţionăm acum, nu este aşa mare
Pentru moment, autoritățile locale au deviat circulația mașinilor şi i-au rugat pe localnici să evite, pe cât posibil, zona periculoasă.
Se pare că vinovată pentru surparea drumului ar fi o pungă de apă subterană creată odată cu construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră. Administraţia Canalelor Navigabile a primit acordul Ministerului Transporturilor pentru a interveni de urgenţă.