Tot mai mulți părinți români aleg cursurile de parenting
Tot mai mulţi părinţi se duc la şcoală. Nu la cea clasică pe care o ştim, ci la cursuri de parenting. Tinerii lasă internetul şi cărţile şi preferă să înveţe direct de la specialişti. Iar oferta e din ce în ce mai variată, de la cursuri de alăptare la cele despre pedepse şi recompense.
De Redactia Observator la 05.04.2019, 22:27Tot mai mulţi părinţi se duc la şcoală. Nu la cea clasică pe care o ştim, ci la cursuri de parenting. Tinerii lasă internetul şi cărţile şi preferă să înveţe direct de la specialişti. Iar oferta e din ce în ce mai variată, de la cursuri de alăptare la cele despre pedepse şi recompense.
"Am citit foarte multe pe internet dar am zis să nu mă las influenţată de ce e pe Internet şi să mi se recomande şi altceva, adică de doctori, de specialişti", spune una dintre tinerele care se pregătesc intens pentru cea mai grea misiune, aceea de a fi părinte.
"Acum recent am fost la cursul de prim ajutor pentru bebe şi la cel de primele 1000 de zile din viaţa copilului. Şi înainte de naştere am fost la curs de alăptare, la curs de Lamaze, la puericultură, le-am luat la rând", spune o mămică.
Alina Dumitraşcu, medic specialist neonatolog: Văd mămici în maternitate care vin cu lecţia învăţată. Ele ştiu, ştiu informaţii. Problema e că le culeg din surse nu tocmai veridice. Încercăm să folosim un limbaj nemedical şi să le prezentăm aspecte de care se pot lovi
Cursurile de alăptare costă. O oră de consultaţie poate ajunge la 250 de lei. Alte cursuri de parenting au preţuri cuprinse între 140 şi 250 de lei şi se pot ţine şi online.
Şi în spitalele de stat viitorii părinţi sunt învăţaţi cum să aibă grijă de cei mici. Iar cursurile sunt gratuite în maternităţi.
Octavia Velicu, medic rezident obstetrică-ginecologie: Se pot învăţa principalele informaţii necesare pentru momentul în care ajung acasă, atât cum să-l spele, cum să aibă grijă de el, cum îngrijim buricul, cum îl hrănim. La finalul cursului fiind obţinut şi certificatul de puericultură care asigură tăticilor cele 14 zile de concediu după naşterea copilului
Şi pentru că piaţa este diversă, au apărut şi cursurile de co-sleeping. Ele răspund unei întrebări care i preocupă pe toţi părinţii: e bine sau nu să dormi cu copilul în pat.