Un uliu şorecar a fost salvat in extremis, în Retezat
O confuzie i-a salvat viaţa! Oricât de cinic pare, a fost singurul motiv pentru care un uliu şorecar este astăzi în viaţă. Răpitoarea a fost găsită aproape fără suflare, în Munţii Retezat, de un cioban. Când i-a văzut penajul, omul a crezut că este vorba despre o acvilă, aşa că a dus-o urgent la un adăpost de îngrijire din Deva. Specialiştii de acolo şi-au dat seama că nu e acvilă, ci uliu şorecar. Însă detaliul n-a avut nicio relevanţă. În scurt timp, pasărea de pradă a ajuns să aibă propriul cerc de fani.
De Redactia Observator la 18.07.2017, 17:30O confuzie i-a salvat viaţa! Oricât de cinic pare, a fost singurul motiv pentru care un uliu şorecar este astăzi în viaţă. Răpitoarea a fost găsită aproape fără suflare, în Munţii Retezat, de un cioban. Când i-a văzut penajul, omul a crezut că este vorba despre o acvilă, aşa că a dus-o urgent la un adăpost de îngrijire din Deva. Specialiştii de acolo şi-au dat seama că nu e acvilă, ci uliu şorecar. Însă detaliul n-a avut nicio relevanţă. În scurt timp, pasărea de pradă a ajuns să aibă propriul cerc de fani.
În urmă cu doar câteva zile, mica pasăre zăcea pe potecile din Munţii Retezat. Norocul ei a venit însă de la un bărbat care a trecut prin zonă şi a observat-o.
De fapt, pasărea e un exemplar comun de uliu şorecar. Penajul său deosebit, însă, i-a impresionat pe oamenii din zonă, care au dus puiul la adăpostul unui şoimar din Deva.
Se pare că uliul şorecar, în vârstă de două luni, şi-a părăsit cuibul, însă nu a fost mai apoi pregătit să de descurce singur în zona de munte.
Pasărea va fi ţinută la adăpost până se va recupera în totalitate. Abia atunci va putea să-şi reia traiul în natură. Biologii recomandă însă ca oricine găseşte astfel de exemplare să le predea specialiştilor, care ştiu cum să le poarte de grijă. Mai ales că şorecarul este o pasăre ocrotită prin lege.