Pasarela Regală, istorie îngropată în nisip. Procesul e aproape de finalizare
Lucrările de lărgire a plajelor sunt în plină desfăşurare pe litoral. Firma olandeză lucrează 24 de ore din 24 pentru a termina sectorul din staţiunea Mamaia până la debutul sezonului estival. Celebra Pasarelă Regală este aproape acoperită de nisip şi va rămâne îngropată până când autorităţile decid dacă o renovează sau nu.
De Andreea Filip la 30.03.2021, 19:38- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Pasarela regală din staţiunea Mamaia este treptat înghiţită de nisip. Astăzi se mai văd doar toboganele.
Singurul punct vizibil va mai fi doar acoperişul
Inaugurată cu fast în anul 1935 în prezenţa Regelui Carol al II-lea, pasarela găzduia singurul bar maritim al Europei în perioada interbelică. Ani mai târziu, a ajuns doar un reper de orientare în staţiune şi un loc pentru fotografii de vacanţă.
Localnic: Credeam că o refac, o îmbunătăţesc. Era mai interesant să profite de ea acum.
Timpul a trecut, la fel şi strălucirea de altă dată. În lipsa unei instituţii care să-şi asume reabilitarea, a fost aleasă varianta conservării, pentru a fi protejată de aerul sărat, de valuri şi de vântul puternic.
Nicuşor Bugzaru, manager proiect ABADL: Ne dorim să fie o soluţie temporară astfel încât să-i mai oferim o perioadă în care să apuce experţii de la Ministerul Culturii să o ia în proprietate. Acea zonă va fi îngrădită, pentru protecţie.
Bogdan Bola, fost director ABADL: Singura şansă a acestei pasarele este să fie preluată de Ministerul Culturii, este instituţia care poate accesa fonduri europene necesare reabilitării pasarelei.
În tot acest timp, lucrările de pe plajă merg conform planului. Plan care cuprinde şi acoperirea celeilalte pasarele din staţiune, din zona Casinoului. 100 de metri din pontonul pe care turiştii se puteau plimba până în larg, vor dispărea în nisip.
Procesul de lărgire a plajelor va ajunge în curând şi la pasarela din centrul staţiunii Mamaia. Deja o parte dintre balustrade au fost demontate de către muncitori. O treime din aceasta va fi acoperită cu nisip.
70% din proiect este gata. Firma olandeză lucrează zi şi noapte pentru ca a finaliza lucrrile până la începerea sezonului estival.
Procesul de lărgire a plajelor este unul absolut spectaculos. După 4-5 ore de pompare, urmează alte 3-4 ore de dragare, adică de extragere a nisipul din larg.
Localnic: Întotdeauna erodarea coastei trebuie refăcută. Şi cu asta câştigăm şi noi mult teren. Ne apropiem mai mult de mare. E super ok, bănuiesc că nu va mai fi aglomeraţia de altă dată.
Procesul de lărgire a plajelor de pe întreg litoralul românesc este cel mai mare proiect de infrastructură din România. La final, ţara noastră va câştiga peste 200 de hectare noi de teritoriu.