Paște celebrat în izolare de catolici, din cauza pandemiei de coronavirus
La distanţă, dar uniţi, catolicii din toată lumea au trăit primul Paşte în izolare. Ca niciodată, uşile bisericilor au fost închise. Credincioşii au aprins lumânări la ei acasă, iar preoţii, singuri, în biserici.
De Redactia Observator la 13.04.2020, 00:07- Bisericile au oficiat slujbe fără credincioși.
- Papa a transmis mesajul Urbi et Orbi.
La distanţă, dar uniţi, catolicii din toată lumea au trăit primul Paşte în izolare. Ca niciodată, uşile bisericilor au fost închise. Credincioşii au aprins lumânări la ei acasă, iar preoţii, singuri, în biserici. Speranţa şi credinţa ne vor ajuta să trecem peste această încercare, a transmis Papa Francisc, de la Vatican.
Biserici goale, dar milioane de suflete pline. Mii de lumini aprinse la ferestre şi un miracol care s-a auzit azi-noapte într-un singur glas.
FRANCISC DOBOS, purtător de cuvânt al ARCB: Christos a Inviat! Și imi aud ecoul. E un sentiment ciudat sa nu fie nimeni in fata catedralei, asa cum am fost obisnuiti in anii trecuti. Plin de lume. dincolo de sentimentul de gol, exista un sentiment de plinatate. Pentru că oamenii participă. E un sentiment dublu, de amaraciune, si de bucurie.
Dar bucuria a învins amărăciunea, când fiecare familie de catolici a trăit fiorul Învierii la ferestre sau în faţa ecranelor, urmărind slujba în direct şi bucurându-se de Paşte împreună.
Ca să fie mai aproape de lumina sfanta, mai multe familii au lipit pe bancile dintr-o biserică din Timişoara fotografii cu ei si cu cei dragi lor. In mod simbolic, au fost cu toţii acolo. Preoţii, din biserici, iar credincioşii, de acasă. La distanţă, dar uniţi în aceeaşi credinţă.
E.S. Csaba Pal, Episcop Diecezan de Timișoara: Trăim timpuri grele, traim sentimentul neputintei si, totuși, putem face multe lucruri. Primul si cel mai important este să descoperim că viața și sănătatea, lumea și economia, totul este în mâna lui Dumnezeu. Chiar si această etapă a vieții noastre o putem trai cu el.
Tot în izolare a slujit si Papa Francisc la Basilica Sfantul Petru. Pentru prima oară, la Vigilia Pascală a Învierii lui Cristos, n-au fost prezenţi alţi credincioşi, din cauza pandemiei de coronvirus. În Ziua Marii Tăceri, Papa a transmis un mesaj de încurajare.
PAPA FRANCISC: Totul va fi vine, spunem cu tenacitate în aceste săptămâni. Agăţându-ne de frumuseţea umanităţii şi făcând să iasă din suflet cuvinte de încurajare. Dar cu trecerea zilelor, cu creşterea temerilor, chiar şi speranţa cea mai puternică poate să dispară. Speranţa celui de Sus este altfel. Ea pune în inimă siguranţa că Dumnezeu ştie să le aranjeze pe toate în bine.
Iar duminica Pastelui a fost ca niciodata. Papa Francisc a rostit Urbi et Orbi, fara audienta. Daca pana acum, oamenii îi ascultau binecuvantarea de la balconul din Piata Sfantul Petru, acum, Suveranul Pontif a fost singur, in altarul din Vatican. Doar vocea lui a răsunat în Biserică.
PAPA FRANCISC: Dragi fraţi şi surori! Paşte fericit! În această noapte, a răsunat vocea bisericii. Hristos, speranţa mea şi învierea mea! E un alt fel de epidemie care se transmite de la o inimă la alta.