Video Delicatesa nelipsită de pe masa de Crăciun. Clienţii fac coadă în faţa magazinelor: "Este fudulia sărbătorilor"
Suntem în Ajunul Crăciunului, iar în cofetăriile din toată ţara, dar şi în bucătăriile gospodinelor este forfotă mare. În timp ce unii români aleg confortul şi iau dulciurile gata pregătite, alţii nu concep masa de Crăciun fără prăjiturile și cozonacii făcuți în casă. Și pentru că iarna aduce cu sine tradițiile gusturilor îmbelșugate, mesele de sărbătoare nu pot fi complete fără delicioasele sărmăluțe în foi de varză, slănina apetisantă sau cârnații afumați.
"Avem umplutura pentru cozonacul tradiţional, umplutura de cacao şi nucă, rahat, ciocolată şi stafide. Stafidele care au stat la infuzat cu puţin rom", explică Andi Buzacu, cofetar.
Într-o cofetărie din judeţul Dolj, patiserii lucrează de câteva zile la foc continuu pentru a putea face față avalanșei de comenzi.
"În perioada aceasta, se caută foarte mult cozonacii, cozonacul tradiţional", spune Adriana Bazavan, proprietar cofetărie.
"Este destul de multă muncă, dar suprapunem turele şi încercăm să facem faţă, cum am făcut-o şi în anii trecuţi, pentru un rezultat cât mai bun", spune şi Sandra Andrei, proprietar cofetărie.
- Programul slujbelor de Crăciun 2024 şi Anul Nou 2025 la Catedrala Patriarhală
- 25 decembrie, Crăciunul sau Naşterea Domnului. Cea mai importantă sărbătoare din calendarul ortodox
- 25 decembrie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- Evenimente în Bucureşti, miercuri 25 decembrie. Ce nu trebuie să ratezi
- Copiii din toată ţara au ieşit la colindat. Gazdele i-au răsplătit cum se cuvinte: "20 de lei, un Moş Crăciun...
Deși cozonacul tradițional rămâne nelipsit de pe mesele românilor, cofetarii nu stau degeaba și își răsfață clienții cu dulciuri inovative, în pas cu vremurile. După ce ciocolata Dubai a cucerit întreaga lume, acum este rândul cozonacului Dubai să ajungă vedeta sărbătorilor.
"În această perioadă, să ştiţi că şi cozonacul nostru Dubai, este un cozonac căutat. El este o reinterpretare a cozonacului tradiţional românesc, dar sunt clienţi care preferă şi o altă textură, şi o altă aromă", spune Sandra Andrei, proprietar cofetărie.
Indiferent de gusturi, cozonacul rămâne fără concurență
De la rețetele tradiționale la variantele sofisticate, există oferte pentru toate gusturile. Însă nimic nu se compară cu un cozonac proaspăt care adună toată familia în jurul mesei de Crăciun.
"Copiii mi-au zis să nu mă duc acasă fără cozonac. Cel cu fistic e extraordinar, e vedeta anului. Cel cu mac e... nu am cuvinte să vă spun. Toţi sunt buni".
"Cozonacul este fudulia sărbătorilor, pentru că fără cozonac masa este pustie", spun clienţii.
Într-un alt colț de ţară, în județul Mureș, românii pot scăpa de stresul coptului pentru sărbători în schimbul sumei de... 200 de lei. Astfel, cu un buget mic, întreaga poveste a prăjiturilor de Crăciun ajunge direct pe masa de sărbători.
"E mult mai uşor. Având în vedere că lucrez 12 ore. Albinuţa îmi place cel mai mult. 20.28
Decât să te chinui acasă. Nu avem stres", spun clienţii.
În timp ce unii aleg confortul dulciurilor gata pregătite, alţii nu concep masa de Crăciun fără prăjiturile și cozonacii făcuți în casă.
Masa de Crăciun nu e doar despre dulce
În județul Harghita, gospodinele au pregătit sărmăluțe în foi de varză, dar și o surpriză mai puțin cunoscută – pâine cu ciolan, un adevărat festin culinar.
"Pâinea cu ciolan o facem pentru sărbători. Nu există sărbători pentru pâinea cu ciolan. Noi ne-am obişnuit aşa. E un lucru special pentru noi", spune o gospodină.
Indiferent dacă bunătățile tradiționale sunt făcute în casă sau nu, masele în familie sunt un festin, plin de savoare și îmbelșugare!
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰