EXCLUSIV!!! Pastile "gratuite" pe banii bolnavilor
Declaratiile dure ale ministrilor nu rezolva saracia din spitale! Pacientii sunt trimisi in continuare sa-si cumpere de la algocalmin, la pansamente si branule, chiar si in spitalele mari.
De Redactia Observator la 02.04.2013, 19:35E o situatie care de ieri n-ar mai fi trebuit sa existe in niciunul dintre cele 53 de spitale mari, strategice, din Romania. Nu daca directorul vrea sa-si pastreze postul, asa cum ameninta ministrul Sanatatii. “Acei manageri care trei luni inregistreaza arierate isi pierd postul, o sa fie prevedere legala si cu asta nu avem ce discuta. Termenul zero este 1 aprilie, cand intra constractul cadru, prima evaluare 30 iunie”, spunea, pe 21 martie, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Dar, amenintarea ministrului n-a speriat pe nimeni. Nici macar pe reprezentantii spitalelor mari din Bucuresti. Iar de primit nimeni nu primeste nimic. De la banalele analgezice pana la medicamente sofisticate, toate trebuie cumparate de pacienti.
Zi de zi, bolnavii si familiile lor sunt pusi sa plateasca pentru pastilele si materialele sanitare, care sunt, teoretic, gratuite. “Si eu am cumparat, 50 de lei au fost, doua calmante, o fiola nu stiu pentru ce”, a explicat o pacienta.
Unul dintre managerii spitalelor din Bucuresti unde bolnavii sunt trimisi la cumparaturi daca vor sa fie ingrijiti spune ca e imposibil sa faci fata saraciei. “Fondurile nu au ajuns niciodata. Avem ceea ce ne trebuie cu dificultate, nu intotdeauna este foarte usor sa te aprovizionezi cu fondurile care nu sunt indestulatoare, orice ai face”, a mentionat Alexandru Ciocalteu, directorul Spitalului Clinic de Urgenta “Sfantul Ioan” Bucuresti
In plus, o spune acelasi sef de spital, e greu sa lupti si cu doctorii care pun pe primul loc buzunarul lor si nu viata pacientilor. “Trebuie sa ai si un doctor in care sa ai incredere ca nu-ti va scrie cele mai scumpe medicamente pentru ca are o intelegere cu farmacia din colt”, a mai adaugat Alexandru Ciocalteu
Ministerul Sanatatii a anuntat infiintarea unei comisii care va monitoriza fiecare cheltuiala si datorie pe care o inregistreaza spitalele.