Patronii din turism plătesc cursurile elevilor pentru a-şi asigura personal
Patronii din turism recurg la măsuri extreme pentru a face faţă celei mai acute crize de personal de pe litoral: plătesc cursurile elevilor de la şcolile profesionale. Şase clase de învăţământ dual vor fi înfiinţate la Constanţa pentru a pregăti chelneri, ospătari sau recepţioneri.
De Redactia Observator la 14.10.2019, 21:00Patronii din turism recurg la măsuri extreme pentru a face faţă celei mai acute crize de personal de pe litoral: plătesc cursurile elevilor de la şcolile profesionale. Şase clase de învăţământ dual vor fi înfiinţate la Constanţa pentru a pregăti chelneri, ospătari sau recepţioneri. Sezonul trecut a fost salvat de angajaţi din ţări exotice, Sri Lanka şi Vietnam.
David a urmat cursuri de ospătar la o şcoală profesională şi este un exemplu acum pentru tinerii care vor să înveţe o meserie.
Susţine că "am ales să fiu ospătar pentru că mi se pare o meserie curată, bănoasă, frumoasă totodată".
Alina Armăşescu, profesor: Din păcate nu sunt foarte mulţi copii care îşi doresc o meserie. Sunt speriaţi de faptul că cei de la şcoala profesională sunt catalogaţi ca fiind mai slabi la învăţătură
Şase clase de învăţământ dual vor funcţiona de anul acesta, în Constanţa, pe banii patronilor de pe litoral. Elevii vor primi burse de 400 de lei şi vor învăţa tot ce ţine de servicii în sezonul estival.
Aurelian Marin, patronul unui hotel: Legat de personal sunt două probleme. Pe de o parte el nu există astăzi fizic, pe de altă parte nu e suficient de bine pregătit astfel încât, normal, şcolile profesionale ar aduce personal bine pregătit
18.000 de angajaţi ar trebui să lucreze pe litoral, vara. Patronii se plâng însă că în ultimii ani numărul lor a scăzut la jumătate. Iar asta o simt cel mai bine clienţii, pe pielea lor.
Aurelian Marin, patronul unui hotel: Foarte mulţi tineri, de mici copii, sunt sfătuiţi cumva de acasă sau li se inoculează faptul că ar trebui să meargă în străinătate că este cumva mai bine şi atunci, la 18 ani, cred că cei mai mulţi dintre ei se gândesc că cea mai bună soluţie e plecarea
Pe litoral, un ospătar începător câştigă în jur de 1.500 de lei pe lună, plus bacşişul. De aceea, mulţi preferă o slujbă în străinătate, iar patronii români trebuie să caute angajaţi în alte ţări.
Alexandru Muntean, manager restaurant: Sunt nişte oameni care vin din o cu totul altă lume, aşa, între ghilimelele de rigoare şi au nevoie de o pregătire înainte, ceea ce pentru noi implică un timp destul de mare pierdut
Sri Lanka şi Vietnam sunt ţările de unde vin cei mai mulţi angajaţi în turism, dar patronii vor căuta personal şi în Africa.