Patronii de pe litoral îşi motivează angajaţii cu maşini oferite cadou
O maşină nouă, salarii de mii de euro şi tombole cu premii-surpriză. Sunt doar câteva din metodele prin care patronii de hoteluri şi restaurante de pe litoral încearcă să-şi păstreze angajaţii. Cea mai mare criză de personal din ultimii ani i-a forţat să găsească soluţii inedite.
De Redactia Observator la 15.07.2019, 20:58O maşină nouă, salarii de mii de euro şi tombole cu premii-surpriză. Sunt doar câteva din metodele prin care patronii de hoteluri şi restaurante de pe litoral încearcă să-şi păstreze angajaţii. Cea mai mare criză de personal din ultimii ani i-a forţat să găsească soluţii inedite. Angajaţii lăudaţi de clienţi primesc până la o mie de lei primă, în fiecare săptămână, iar angajatul verii pleacă acasă cu un autoturism de 15 mii de euro.
Înainte să îmbrace uniforma de bucătar, chef Liviu Pavel juca fotbal în Liga Întâi. O accidentare l-a scos din teren şi l-a trimis în bucătărie. După ani de antrenament, a ajuns să lucreze într-un hotel all inclusive din Mamaia. Ca să rămână şi sezonul acesta, a negociat un salariu de 3.000 de euro pe lună.
Liviu Pavel, chef: Până acum 8 ani am jucat fotbal, am terminat cu fotbalul şi a trebuit să fac altceva şi-am început cu bucătăria. La început a fost ca o pasiune, dar uşor-uşor a început să fie totul pentru mine
La fel ca el, şi Alex Georgescu, un fost portar care şi-a încheiat cariera în fotbal după o accidentare la o mână, s-a îndreptat spre arta culinară. A învăţat să facă sushi în Norvegia, iar acum primeşte 10 mii de euro într-un sezon, pe litoralul românesc, unde-i încântă pe turişti cu preparate japoneze.
Alex Georgescu, chef: Avem foarte mulţi furnizori care aduc foarte multe produse şi asta e un lucru bun. Dar, din păcate, nu avem bucătari sau oameni care să execute aceste preparate
Tocmai lipsa personalului i-a făcut pe patronii de pe litoral să recruteze angajaţi din orice ţară sau domeniu, pe care îi plătesc regeşte. Youssef este din Egipt şi câştigă 2000 de euro pe lună, în Mamaia. Sute de turişti îi gustă pizza în fiecare zi.
Youssef, bucătar din Egipt: Coca o facem azi pentru mâine. Aici, în România, fac coca dimineaţa ca s-o folosească la ora 12
De 3 ori mai mult decât în ţara lui primeşte şi un angajat din Etiopia, care spune că "jumătate din salariu îl trimit să-mi ajut familia. Am şase fraţi şi două surori. Am şi mamă şi tată".
Angajaţii au asigurate cazarea, trei mese pe zi şi le este decontat transportul. În plus, patronii fac tombole cu premii şi oferă prime de până la 1.000 de lei în fiecare săptămână. Clienţii sunt cei care dau note, printr-un chestionar.
Oana Oancea, desemnată angajata săptămânii, spune că "de fiecare dată trebuie să facem acelaşi preparat, dacă este solicitat, sub o altă formă, astfel încât clientul nici nu-şi dă seama dacă a venit pe acelaşi bufet sau altul".
La finalul sezonului, cel mai bun angajat va pleca acasă cu un premiu în valoare de 15.000 de euro.
Cristiana Bîrcu, manager complex: Mai exact, angajatul verii va primi o maşină pe data de 15 august. Se face, în paralel, o monitorizare din partea managementului plus toate feed-backurile pe care le primim din partea turiştilor
Astfel, angajaţii sunt convinşi să se întoarcă şi în sezonul următor. Doar pe litoral, ar fi nevoie de mii de bucătari, ospătari, recepţioneri şi menajere.