Patronii de terase care nu respectă restricțiile impuse riscă suspendarea autorizației de funcționare
În loc de relaxare şi distracţie primim restaurante închise şi controale sporite. Este decizia Guvernului, după ce numărul cazurilor de COVID 19 a început să crească de la o zi la alta. Mulţi oameni nu mai respectă regulile, iar asta se vede mai ales pe litoral sau la munte, acolo unde turiştii uită de mască sau de distanţarea socială. Este un cerc vicios din care pierd inclusiv şi patronii restaurantelor. Reprezentanţii industriei spun că până la finalul pandemiei, 5.000 de restaurante se vor închide.
De Redactia Observator la 30.06.2020, 22:08- Autoritățile vor controale sporite la terase.
- Patronii anunță că peste 5.000 de localuri s-ar putea închide din cauza menținerii restricțiilor impuse.
Sunt imaginile nepăsării filmate la fiecare sfârşit de săptămână la mare. Şi nota de plată a distracţiei a venit: etapa a patra de relaxare şi ultima a fost amânată. Restaurantele rămân închise, dar în plus s-ar putea închide şi din terase.
Ludovic Orban, premierul României: Dacă patronul terasei nu asigură respectarea regulilor, va fi amendat o dată, de două ori și a treia dată riscă să i se suspende autorizația de funcționare.
La mare, deja a crescut numărul agenţilor care patrulează în staţiuni, tocmai pentru a-i amenda pe cei care încalcă regulile, chiar dacă o fac în paşi de dans.
Imaginile cu tinerii care au petrecut în weekend pe terasele din cluburile din Mamaia Nord au ajuns și în posesia autorităților care au luat primele măsuri. Dacă astfel de situații se repetă, iar distanțarea nu se repetă, cluburile ar putea fi închise.
Presiunea e mare, spun managerii teraselor şi hotelurilor.
Manager hotel Constanța: Aici e putin mai dur, încercăm să mergem exact pe lege. Puțin mai greu e cu turiștii, problema sunt turiștii care vin în număr mare. Vor să facem mese de la cinci până la 20 de persoane și încercăm să le explicăm, ei vin cu contraargumente, nu vor să rezerve, vor să intre direct. Avem ceva probleme.
În staţiunile de munte, patronii încă aşteaptă măsurile de relaxare ale Guvernului. În Poiana Brașov, de exemplu, doar jumătate dintre hoteluri s-au deschis.
Gabriel Roșca, manager de hotel: Noi am luat decizia de a nu deschide hoteluri. Am făcut calcule și, într-adevăr, nu am pierdut atât de mulți bani.
Alţi maangeri spun că industria ospitalităţii e în colaps. Virusul a închis peste 5.000 de localuri şi a trimis acasă mii de angajaţi.
Dragoş Panait, consultant HORECA: De la 1 iunie se închid locaţii continuu. Sunt oameni în şomaj, în concedii fără plată. Sunt locații care se pregătesc de închidere, locații care au fost ani buni pe piață.
În acelaşi timp, nici clienţii nu dau semne că vor respecta noile reguli. În ultimele 24 de ore, peste 300 de oameni au fost amendaţi.