Scandal uriaş cu patru tineri dezbrăcaţi mâncând ceapă pe o icoană
Scandal între Biserică şi comunitatea gay, care se acuză reciproc de intoleranţă! Totul a pornit de la o piesă de teatru, în care actori semidezbrăcaţi mănâncă ceapă cu slănină pe o icoană. Patriarhia consideră spectacolul o ofensă adusă simbolurilor religioase.
De Redactia Observator la 13.06.2019, 20:51Scandal între Biserică şi comunitatea gay, care se acuză reciproc de intoleranţă! Totul a pornit de la o piesă de teatru, în care actori semidezbrăcaţi mănâncă ceapă cu slănină pe o icoană. În timp ce Patriarhia consideră spectacolul o ofensă adusă simbolurilor religioase, echipa de creaţie se apără: piesa se vrea doar un comentariu la adresa shoppingului religios, spun ei.
"Nu ne lipsi pe noi nici de cereasca ta împărăţie ci precum în mijlocul ucenicilor tăi ai venit Mântuitorule, pace dându-le lor, vino şi la noi şi ne mântuieşte", sunt scenele care au scandalizat Biserica Ortodoxă Română.
În piesa de teatru, actorii pe jumătate dezbrăcaţi poartă haine călugăreşti şi taie ceapă pe o bucată de lemn pe care este desenat chipul lui Isus Christos. Spectacolul abordează teme precum religia şi identitatea sexuală.
Actorii inediţi sunt de părere că "avem atât de mulţi bani că vrem să construim o catedrală cu acoperiş din aur ca să orbească astronauţii din spaţiu".
Spectacolul a fost lucrarea de licenţă a doi tineri studenţi la teatru. Ideea piesei a apărut după un scandal de acum doi ani, care a avut loc în Cecenia. Preşedintele acestei ţări a fost acuzat că a construit lagăre de concentrare pentru persoanele gay. Trei bărbaţi ar fi murit în condiţii suspecte.
Patriarhia Română s-a arătat profund indignată de spectacol.
"Conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator. Asemenea atitudini jignitoare denotă intoleranţă tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranţă", au transmis reprezentanţii Patriarhiei Române.
De cealaltă parte, echipa de actori susţine că scopul piesei nu a fost acela de a genera tensiuni.
"Ideea centrală a spectacolului constă în promovarea toleranței, acceptării și iubirii, valori susținute în egală măsură și de Biserica Ortodoxă Română. Obiectele folosite în cadrul spectacolului nu sunt încadrate în categoria obiectelor de cult, fiind improvizații", spun actorii.
Piesa a fost prezentată la "Săptămâna Mândriei" din Cluj Napoca, eveniment dedicat minorităţilor sexuale. Nu a fost însă o premieră, spectacolul se joacă de un an în mai multe teatre de stat sau private din ţară.