O echipă de documentarişti vrea să facă o călătorie pe urmele României de acum 100 de ani
O călătorie pe urmele României de acum 100 de ani. Este ideea inedită a unei echipe de documentarişti, la ceas de Centenar. Alături de fotografi, cameramani şi regizori, oamenii descoperă, în teren, ce a rămas din ţara de altădată.
De Redactia Observator la 06.11.2018, 17:31- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
O călătorie pe urmele României de acum 100 de ani. Este ideea inedită a unei echipe de documentarişti, la ceas de Centenar. Alături de fotografi, cameramani şi regizori, oamenii descoperă, în teren, ce a rămas din ţara de altădată. Iar ghid le este un album vechi, cu imagini realizate la solicitarea Regelui Carol al II-lea.
Trei echipe au pornit pe drumul României de altă dată. Inspiraţi de un album realizat în urmă cu o sută de ani de un fotograf neamţ, fac prima oprire în Ţara Moţilor, din Hunedoara. Vor să vadă cum arată astăzi casele de atunci. Aşa că poposesc într-o locuinţă din lemn, cu pridvor.
Florica Zaharia, proprietar casă: Focul se făcea pe vatră şi fumul ieşea spre tavan, ieşea printre spaţiile libere.
Următoarea oprire: Deva, acolo unde echipele îl întâlnesc pe Mircea Lac, profesorul declarat, recent, de UNESCO tezaur uman viu. Este cel care a încercat, de-a lungul vremii, să ducă mai departe civilizaţia lemnului.
Mircea Lac, profesor- Centrul de Cultură şi Artă Hunedoara: Am pierdut destul de mlt pentru că lucrurile nu mai sunt aceleaşi, însă în subconştientul meu să ştiţi că încă trăiesc lucrurile de atunci. Aş vrea ca tinerii să cunoască ceva din cultura tradiţională.
Cu acest gând în minte, îndrumă şi astăzi sute de tineri pe drumul artei populare. În mâinile lor, lemnul, piatra şi chiar osul prind forme nebănuite.
Elev: Ce face domnul profesor ar trebui să se întâmple oriunde în ţară, pentru că este prea puţin ca un singur om să înveţe atâtea generaţii despre importanța ţării noastre.
Elevă: Vin de la şase ani, indrumată de părinţi. Domnul profesor m-a pus sa pictez icoane, am pictat primele mele icoane până pe la 9 ani, şi mă punea chiar pe două cărţi că nu ajungeam la masă.
Vlad Morărescu, producător executiv proiect 100deani.ro: Am descoperit o Românie mai frumoasă decât mă aşteptam! De cele mai multe ori au fost surprize plăcute, sunt mulţi oameni frumoşi care au încercat să ducă mai departe tradiţiile, aşa cum este şi domnul Lac.
La finalul periplului, cele mai frumoase fotografii vor fi adunate într-un nou album, unde prezentul şi trecutul ţării se vor uni.
Răzvan Mihai,regizor: Sunt părţi care au rămas aici, care nu s-au schimbat, sunt locurile parcă unde timpul a încremenit, da, mai apar chestiuni, oameni care au plecat, au rămas ruine, dar nu sunt locuri care s-au pierdut, găseşti România de acolo!
Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii, iar cele trei echipe vor străbate mai bine de 2500 de kilometri, pe urmele României interbelice.