Pelerinajul de Sfântul Dumitru, cel mai mare din Capitală, anulat din cauza coronavirusului
Pelerinajul de Sfântul Dumitru, cel mai mare din Capitală, va fi anulat. Asta după ce şi la Iaşi a fost luată aceeaşi decizie la Sfânta Parascheva. În capitala Moldovei şi acum continuă rugăciunile, dar şi protestele. În timp ce în Catedrală oamenii poartă măşti şi respectă distanţa fizică, afară, cei veniţi din alte localităţi protestează fără măşti şi fără distanţare.
De Redactia Observator la 12.10.2020, 22:05- Autoritățile se tem că pelerinajul ar fi putut produce o infectare în masă.
Sub ochii poliţiştilor şi ai jandarmilor. Aşa s-a desfăşurat a cincea zi de rugăciune, la Iaşi. Dacă în 2019, până azi, 60.000 de credincioşi trecuseră deja pe la raclă, acum au fost doar 6.000.
Anul trecut, aceasta era a doua zi de pelerinaj. Am fi văzut zeci de mii de credincioși veniți de peste tot din ţară. Acum suntem în a cincea zi, iar toţii oamenii de la rând, puţin peste 200, sunt din municipiul Iași.
Aseară, zeci de oameni veniţi din Suceava împreună cu preotul lor au protestat în faţa Catedralei. S-au aşezat în genunchi şi s-au rugat în cor. Mesajele Ro-Alert, care-i avertizau că incidenţa cazurilor a crescut în Iaşi, n-au reuşit să-i întrerupă.
Jandarmii i-au filmat şi spun că ar putea să-i amendeze dacă nu respectă regulile de siguranţă.
Alexandru Mormenchi, Brigada de Jandarmi Mobilă Bacău: Noi aici am venit cu gânduri de prevenire, nu am venit porniţi pe pelerini, nu a fost gândul nostru să îl sancţionăm când am ajuns noi aici. Celor care nu au avut o mască, le-am oferit cu mare drag.
Constantin Sturzu, purtător de cuvânt MMB Iași: Nu putem decât să îi rugăm să fie pașnici și să vină să se roage și să fie o atmosferă frumoasă cum se cade.
Nici pelerinajul de Sfântul Dumitru, cel mai mare din Bucureşti, nu va mai avea loc. Anunţul a fost făcut de premierul României.
Ludovic Orban, premierul României: Sunt om credincios, respect biserica. Riscul este foarte mare, foarte mulți din credincioşii care participă la aceste pelerinaje sunt oameni în vârstă, care sunt expuşi unor riscuri foarte mari.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR: Un rezultat amar al lipsei de dialog interinstituţional şi un exerciţiu negativ de imaginaţie la cel mai înalt nivel în legătură cu comportamentul oamenilor credincioşi care, observăm, sunt declaraţi aprioric suspecţi.
Pe 26 octombrie, credincioşii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie, izvorâtorul de mir, iar o zi mai târziu, pe Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului.