Pelerinaj la Sfânta Parascheva 2023. Sute de mii de credincioşi sunt aşteptaţi la procesiunea prelungită. Vor fi aduse şi moaştele unui sfânt grec
Pelerinajul anual de Hramul Sfintei Parascheva începe anul acesta mai devreme. Racla cu sfintele moaşte va fi scoasă din Mitropolia de la Iaşi sâmbătă 7 octombrie. În fiecare an, zeci de mii de credincioşi din toată ţara dar şi din străinătate ajung la cel mai mare praznic organizat în regiunea Moldovei.
De Clara Mihociu la 28.09.2023, 14:11Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, anul acesta pelerinajul la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va începe pe 7 octombrie. În acel moment sunt aşteptaţi la Iaşi sute de mii de pelerini într-un pelerinaj mai lung decât de obicei. Şi în acest an vor veni pentru închinare şi moaşte din altă parte. Vor fi aduse moaştele unui sfânt grec de această dată care vor rămâne aici cu moaştele Sfiintei Cuviioase Parascheva afara la baldachinul cu flori pănâ pe data de 15 octombrie.
Din acel moment se va închia oficial pelerinajul, ne spuneau reprezentanţii Mitropoliei că au decis să prelungească această perioadă tocmai pentru a fi mai uşor pentru toată lumea iar timpul de aşteptare să fie unul mai redus. A doua zi, duminică pe 8 octombrie, seara va avea loc şi procesiunea Calea Sfinţiilor urmând ca pe data de 14 octombrie aşa cum se întâmplă în fiecare an să aibă loc Sfânta Liturghie din seara hramului tot pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi.
Povestea "protectoarea Moldovei"
Sute de mii de oameni vin la cel mai mare pelerinaj creştin ortodox din Estul Europei. Mulți nu cunosc întreaga poveste a celei numite "protectoarea Moldovei".
Preot Elisei, stareţul Mănăstirii Sfântul Trei Ierarhi: Sfânta Parascheva este făcătoare de minuni. A fost considerată aşa, în felul acesta, încă din vremea când era în satul ei natal, Epivat, unde s-a născut.
Lucian Apopei, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei: La vârsta de 10 ani a auzit la biserică îndemnul Mântuitorului prin glasul preotului: cine vrea să se mântuiască, să-mi ia crucea şi să-mi o dea mie.
Parascheva a murit la 27 de ani şi a fost îngropată ca un om de rând. După mai mult timp, unui credincios i s-a arătat în vis.
Lucian Apopei, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei: Creştinul nostru Gheorghe sapă şi o găseşte pe Sfânta Cuvioasă Parascheva neputrezită, purtănd un miros deosebit de mir. Semne ale sfinţeniei acesteia.
Preot Elisei, stareţul Mănăstirii Sfântul Trei Ierarhi: În anul 1641 a fost adusă din Constantinopol şi aşezată în această nişă din biserica Sfânta Trei Ierarhi. În acest loc a fost cinstită, venerată Sfânta Parascheva timp de 280 de ani.
Mânăstirea cu racla sfântă a luat foc, două secole mai târziu.
Sute de mii de oameni se închină de zeci de ani la racla Sfintei Parascheva
Clara Mihociu, reporter Observator: Imediat după incediu, în 1888, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate aici, la Catedrala Moldovei şi Bucovinei din Iaşi şi aici au rămas până în prezent. Vedem şi acum, în fiecare zi oamenii vin să se închine la moaştele sfintei. Cei mai mulţi însă, se adună în preajma hramului, pe 14 octombrie. Sute de mii de pelerin vin din toată ţara, dar şi din străinătate în perioada aceea, aici.