Sute de mii de pelerini, aşteptaţi la Iași de Sfânta Parascheva
Capitala Moldovei se pregăteşte pentru cel mai mare pelerinaj al anului. Aproape 300 de mii de oameni vor fi la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Unii au sosit de astăzi şi îşi vor petrece noaptea sub cerul liber, în rugăciune.
De Redactia Observator la 10.10.2019, 21:43Capitala Moldovei se pregăteşte pentru cel mai mare pelerinaj al anului. Aproape 300 de mii de oameni vor fi la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Unii au sosit de astăzi şi îşi vor petrece noaptea sub cerul liber, în rugăciune. De 16 ani, o familie din Bucureşti aduce la Iaşi un camion plin cu flori şi împodobeşte baldachinul din faţa Catedralei Mitropolitane.
Florentina Buştei şi soţul ei au o afacere cu aranjamente florale în Bucureşti şi în fiecare an, în luna octombrie, îi aduc Sfintei Parascheva în dar un camion plin cu flori. E felul lor de a mulţumi pentru minunile pe care Sfânta le-a adus în familia lor. O viaţă liniştită şi o nepoţică pe care au botezat-o Parascheva.
Florentina Buştei: Pentru familia noastră este cea mai mare sărbătoare. Sfânta face minuni tot timpul, noi trebuie să fim suficient de înţelepţi să le înţelegem
Baldachinul în care va fi aşezată racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi împodobit anul acesta cu flori galbene.
Cel mai mare pelerinaj din capitala Moldovei aduce în fiecare an la Iaşi aproape 300 de mii de credincioşi. De 14 ani, Elena Săbiuţă din Piatra Neamţ e primul pelerin care se aşează la coadă, cu o zi înainte de scoaterea raclei sfinte din Catedrala Mitropolitană.
Elena Săbiuţă, primul pelerin la Iaşi: Parcă simt aşa în sufletul meu o bucurie şi o mângâiere. Trebuie să ne mântuim acum
Credinţa ei e atât de puternică, încât femeia nu mai simte nici frigul, nici foamea. Singurul ei bagaj e o geantă mică în care a pus câteva lucruri şi o bucată de pâine pe care e gata să o împartă cu ceilalţi, înainte de prima zi de pelerinaj.
Nu e singura care crede că drumul spre mântuire trece prin efort şi răbdare.
Preot Dosoftei Şcheiul, Arhimandrit Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: Să vină cu gândul că vor să fie mai buni, să aibă inima mai bună. Să ducem în familie această sfinţenie pe care o primim
De mai bine de 350 de ani, moaştele Sfintei Parascheva au fost aşezate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, iar pe 14 octombrie, în ziua praznicului, sunt scoase spre închinare.