Pensia pe card, în sate fără bancomate. Unii bătrâni nici măcar nu știu cum să folosească un card bancar
Poşta Română vrea să intre în era digitalizării şi să vireze toate drepturile pensionarilor pe carduri. Până acolo însă, e cale lungă. În mediul rural, planul e aproape imposibil de realizat. În multe zone, nu există nici măcar oficii poştale, de bancomate, nu mai vorbim. Majoritatea bătrânilor nu ştiu să folosească un card, aşa că îşi pun speranţele tot în poştaş.
De Diana Speretoiu la 02.03.2021, 17:53- Poșta Română vrea ca toate pensiile să fie trecute pe card
- În tot acest timp, unii bătrâni nici măcar nu au un card, iar în satul unde trăiesc nu există oricum bancomate
Ca să scape de faliment, Poşta Română are în plan ca, pe viitor, să se modernizeze. Primul pas? Să vireze toate pensiile pe carduri. Pentru pensionarii de la ţară, va fi o misiune aproape imposibilă să-şi ridice banii.
''Mai bine să mi-i aducă acasă, decât să-i iau pe card. Aveţi card? Nu. Aţi şti cum să-l folosiţi? Dar nu ştiu. Nu doamnă, nu am card. Mie mi-aduce poştaşul acasă.''
În alt sat, aceeaşi problemă. Tanti Elena are 70 de ani. Mărturiseşte că îşi pune speranţa tot în poştaş. Un card nu a avut niciodată. Iar în satul în care locuieşte nu există nici măcar un magazin. O maşină le aduce oamenilor doar pâine. De bancomat nici nu se pune problema.
Elena Bălănoiu, pensionară: Nu am card, că nu ştiu ce să fac cu el. Un bancomat aici, în sat, este? Nu este, nu este. Să vă scoateţi banii, dacă ar fi? Nu.
Poștașul, singura variantă pentru mulți bătrâni
În lipsa unui oficiu poştal ori bancomat şi fără putere să străbată kilometri întregi până în oraş să ridice banii, bătrânii aşteaptă tot poştaşul să le distribuie pensiile din poartă în poartă.
''Pentru mine, ar fi mai bine cu poştaşul. Vine la poartă. Noi suntem bătrâne. Nu mai putem. Am 70 de ani, unde să mă mai duc? Dacă aţi avea card, aici în sat, aţi avea de unde să scoateţi banii? N-avem, la noi, n-avem unde. La noi nu se poate. N-aveţi un bancomat sau? Nu, decât în Cărbuneşti. Mă lipsesc să mă duc să-i mai iau.''
Oficialii Poştei Române au anunţat că proiectul nu va fi pus în aplicare peste noapte. Speră ca în cel mult trei ani, în toate zonele rurale şi în oraşele mici să existe bancomate şi POS-uri în oficiile poştale, iar poştaşii să asigure şi servicii financiare pentru pensionari.