Pericolul ascuns din produsele cosmetice
Mirosul şi culoarea sunt două dintre criteriile în funcţie de care cei mai mulţi dintre noi aleg să cumpere produsele cosmetice. Un obicei cât se poate de neindicat, spun dermatologii.
De Redactia Observator la 03.03.2020, 17:41- Mirosurile şi culorile cremelor pot fi semne de pericol.
- Specialiştii recomandă citirea etichetelor.
Mirosul şi culoarea sunt două dintre criteriile în funcţie de care cei mai mulţi dintre noi aleg să cumpere produsele cosmetice. Un obicei cât se poate de neindicat, spun dermatologii.
Mirosurile puternice şi culorile plăcute ale cremelor pot fi dovada clară că în compoziţie s-au folosit coloranţi sintetici, prea mult alcool şi tot felul de ingrediente îndoielnice, care s-ar simţi imediat, în cazul în care mirosul lor nu ar fi mascat de parfum.
Creme, loţiuni, măşti hidratante sau geluri. Sunt doar câteva produsele care pot întinde cumpărătorilor capcane cât se poate de periculoase.
Daniela Mincu, farmacistă: Primele ingrediente sunt cele care se află în concentrţiacea mai mare. De cele mai multe ori, este apa sau uleiul.
La care se adaugă şi alte substanţe care pot deshidrata pielea şi care pot distruge bariera de protecţie naturală.
Prima şi cea mai importantă regulă care vă poate feri de pericole este aceeaşi ca în cazul alimentelor: verificarea etichetelor.
Daniela Mincu, farmacistă: Parfumul, de cele mai multe ori, nu este natural şi este sintetic şi este iritant. Mai sunt alte ingrediente pe care e bine să le evităm pentru că afectează sistemul endocrin Parabenii, identificam propyl, isopropyl, butil, isobutil. Mai sunt şi derivaţii din petrol care afectează sistemul endocrin şi usucă pielea, blochează porii îi găsim în cremele de faţă.
Dar nu nu numai în produsele destinate îngrijirii tenului putem identifica astfel de compuşi dăunători.
Daniela Mincu, farmacistă: Şamponul sau produsele de curăţare. Conţin o concetraţie mare de sodium lauryl sulfat, aceste ingrediente sunt folosite ca agenţi de curăţare şi se recomandă să evităm. Usucă pielea şi de aici apar dermatitele, mai ales
Şi în geluri de duş, spumante de baie sau săpunuri pot exista compuşi chimici nocivi care să provoace reacţii adverse.
Daniela Mincu, farmacistă: Mai trebuie să ne ferim de EDTA, tot o formadelhidă este, usucă pielea şi irită sistemul endocrin
Potrivit specialiştilor, formaldehidele pot provoca alergii, dermatite, migrene sau chiar cancer. La fel de periculoşi sunt şi ftalaţii, care pot provoca grave dezechilibre hormonale.
Varianta ar fi să folosiţi cosmetice organice, mai ales că pot fi realizate în funcţie de ten.
Georgiana Radu, managerul unei fire de cosmetice organice: Pentru ten uscat, ingredientele potrivite sunt cele pzternic regenerante, germeni de grâu, Tamanu, pentru tenul mixt, uleiuri uşoare, Aloe Vera, pepene de Calahari, de orez şi pentru tenul gras, nişte uleiuri mai fluide
Cel mai important pas din rutina de îngrijire este curăţatrea tenului cu produsele potrivite, care pot fi recomandate de către medicul dermatolog. Şi, în ultimă instanţă, vă puteţi prepara singure produsele cosmetice de îngrijire a pielii.