Peste 100 de incendii de vegetaţie uscată în Gorj, în ultimele 5 zile. Primarul e disperat. Îşi dă salariul recompensă în schimbul găsirii vinovaţilor
Sute de incendii în doar câteva zile. Aşa arată situaţia cu care se confruntă mai multe judeţe din ţară. În judeţul Gorj, de exemplu, pompierii au intervenit la peste 100 de incendii de vegetaţie uscată doar în ultimele 5 zile, iar în ultimele 24 de ore au ars mii de hectare de teren.
De Redactia Observator la 26.03.2022, 08:40Pompierii din toată ţara se luptă de câteva zile cu flăcările care au înghiţit sute de hectare de vegetație uscată. În judeţul Gorj, situaţia este alarmantă.
Florin Chisim, purtătorul de cuvânt ISU Gorj: Ne-au determinat să demarăm o amplă campanie de informare şi conștientizare la nivelul populației cu privire la riscurile care le implică arderile de vegetație. Vom încerca să interacţionăm cât mai mult cu cetăţenii în speranţa că îi vom determina să renunţe la igienizarea terenurilor prin incendiere.
Primarul pune la bătaie salariul pe o lună pentru informații despre cei care dau foc vegetației uscate
Autoritățile locale au ajuns la pragul disperării din cauza incendiilor necontrolate şi a iresponsabilităţii oamenilor. Primarul din localitatea gorjeană Stejari este gata să-şi pună la bătaie salariul pe o lună celor care oferă informații despre cei care dau foc vegetației uscate.
- Garda de Mediu avertizează: Fenomenul arderilor ilegale de vegetație a luat o amploare fără precedent în ultimii...
- A început sezonul incendiilor de vegetaţie. În Botoşani pompierii au avut de stins ieri şapte astfel de incendii
- O femeie de 70 de ani a ajuns la spital cu arsuri pe tot corpul, după ce a fost surprinsă de un incendiu de vegetaţie
Robert Păiuș, primar Stejari: Vorbim de o crimă. O crimă vegetală, forestieră. Voi dona salariul meu de 5.800 de lei, persoanei care îmi va aduce de acum încolo poze cu cine dă foc. Trebuie imagini concrete pentru a putea să ne îndreptăm în instanță, nu doar pe bârfe.
Localnicii trăiesc cu frica-n sân în fiecare zi. Un foc necontrolat şi un vânt puternic le-ar putea ameninţa oricând gospodăriile.
Localnic: Aşa ceva la noi nu a mai fost. Au mai fost incendii mici de vegetaţie uscată, dar fără păduri. Nu s-a ajuns chiar aşa departe.
Localnic: Ardea partea aceea. Dacă lua foc iarba aia, era nenorocire. Am sărit cu furtunul de apă printre gard, copiii, toţi.
Localnic: Dacă nu eram acasă în acel timp, îmi ardea casa. Venea focul și nu aveam ce să-i mai fac.
Cei care folosesc incendierea ca metodă pentru igienizarea terenului se supun unor riscuri foarte mari: pe lângă amenzile imense, aceştia pot pierde chiar şi subvenţiile de la APIA.
Traian Crăc, director APIA Gorj: Noi îi sancţionăm conform GAEC 6.2 cu 5% până la excluderea totală de la plata subvenției pe toată exploataţia agricolă pe care o deţine.
Tánczos Barna, ministrul Mediului: Arde toată ţara! Este inadmisibil! Am propus ca amenzile să fie drastice, să ajungem la 15 mii de lei pentru persoane fizice, iar la persoanele juridice de 100 de mii de lei.
Garda de Mediu poate şi ea să aplice sancțiuni: în cazul perosanelor fizice până la 6 mii de lei, iar pentru persoanele juridice, amenzile pot ajunge până la 30 mii de lei.