Peste 1.000 de angajati ai Oltchim si-ar putea pierde locurile de munca
Aparatura moderna, utilaje abia scoase din tipla, mii de specialisti in chimie. Oltchim e un mastodont in care s-au investit aproape 500 de milioane de euro. Acum e in insolventa, iar oamenii care muncesc aici de o viata se gandesc la tot ce poate fi mai rau.
De Redactia Observator la 01.04.2013, 20:16Pare inceputul unei zile obisnuite la Combinatul Oltchim. Insa, dincolo de calmul afisat, fiecare angajat se gandeste ca ar putea intra in fabrica pentru ultima oara. Sunt 3.000 de oameni care, in acte, inca mai muncesc in uzina din Ramnicu Valcea.
Oameni care si-au dedicat intreaga viata combinatului. “Am incercat acum, in toate lunile astea in care a inceput declinul Oltchimului, sa ne gandim ce ar insemna lucrul asta. Deocamdata nici nu vrem sa ne gandim ca nu va mai functiona”, a spus Mihaela Dragomir, sef laborator clorosodice.
In ultimul an, situatia de la combinatul Oltchim s-a agravat. Datoriile au crescut de la o luna de alta. Desi s-au investit milioane de euro in utilaje si aparatura, aproape 90 la suta dintre sectii nu mai functioneaza. Chiar si asa, oamenii Oltchimului vin in fiecare zi la serviciu. “Muncesc la combinat Oltchim din 1997, aproximativ 16 ani. Inchiderea combinatului ar insemna schimbarea stilului de viata, cel putin”, mai explica unul dintre angajati. Isi fac de lucru, inspecteaza utilajele. Incearca sa le mentina functionale, in asteptarea undei decizii, spera ei, favorabile.
De aproape un an, timpul s-a oprit in loc. Intr-o zi, la o anumita ora, ceasurile nu au mai functionat. De atunci, oamenii asteapta. Rezprezentantii combinatului au gasit o solutie de compromis, insa problema nu e rezolvata. Combinatul functioneaza acum la 25 la suta din capacitate si in pierdere. Doar cheltuielile de personal se ridica la aproape 2,5 milioane de euro, pe luna. Conform unor estimari, daca uzina ar functiona la 50 la suta din capacitate, ar iesi pe profit. Pentru asta insa, peste mie de oameni si-ar putea pierde locul de munca.
Autoritatile insa nu au prea multe solutii. Un posibil scenaruiu e acela in care mai multe sectii vor fi inchise, iar unele repornite si eficientizate. Pentru asta insa e nevoie de 15 milioane de euro. De unde vor veni, inca nu se stie.