Vreau să ajut. Peste 20 de mii de copii din România suferă de diferite forme de paralizie cerebrală, majoritatea de tip spastic
Chiar dacă boala nu poate fi vindecată, viaţa micilor pacienţi se poate îmbunătăţi. Doar că - în România - nu se fac intervenţii chirurgicale şi nu stăm strălucit nici la capitolul kinetoterapie. Sunt două dintre motivele pentru care mulţi părinţii îşi tratează copiii în Statele Unite.
De Redactia Observator la 04.12.2018, 15:01Chiar dacă boala nu poate fi vindecată, viaţa micilor pacienţi se poate îmbunătăţi. Doar că - în România - nu se fac intervenţii chirurgicale şi nu stăm strălucit nici la capitolul kinetoterapie. Sunt două dintre motivele pentru care mulţi părinţii îşi tratează copiii în Statele Unite.
Iar când revin în ţară respectă întocmai protocoalele de recuperare date periodic de americani. Numai în ultimul an, opt copii români au fost operaţi la Spitalul Saint Louis de unul dintre cei mai buni neurochirurgi pediatri ai lumii: doctorul T.S. Park. Mai mult, doctorul Park şi-a revăzut şi evaluat pacienţii, post-chirurgical, în Bucureşti.
Dragoş Constantin, 9 ani, pacient cu rizotomie dorsală selectivă: Mă simt foarte emoționat pentru că îl văd pe unul dintre cei mai mari doctori ai Americii și sper să evoluez cât mai tare.
Dragoș este primul pacient finanțat pentru rizotomie dorsală selectivă din fondul de solidaritate al Campaniei "Vreau să ajut" derulată de Fundația Mereu Aproape. Pe Dragoș l-am cunoscut acum doi ani când nu putea să meargă. Între timp…
Daniela Constantin, mama lui Dragoş, pacient cu rizotomie dorsală selectivă: Diferența este uriașă! Am plecat într-un fel și ne-am întors în cârje. Dragoș nu putea să meargă în cârje, forfeca picioarele, mergea chiar și pe vârfuri, operația l-a relaxat, nu mai are mușchii încordați, sunt slăbiți dar pot fi lucrați. Ne-am întors pe picioarele noastre!
Lui Dragoș i-au urmat dezinvolta Violeta dar și alți copii.
Violeta, pacientă cu rizotomie dorsală selectivă: De când m-am operat, eeeu nu mai dorm încordată seara și mami… eu nu mai țip seara că dorm încordată și mă doare spatele. +Pentru că mă durea spatele și de asta dormeam încordată, pentru că spasticitatea mă ținea încordată.
Dr. Ts Park, neurochirurg pediatru, St. Louis Children's Hospital: Toți pacienții pe care i-am văzut, care au făcut operația, au îmbunătățiri. Am văzut opt pacienți și toți au evoluat la nivelul pe care îl așteptam și vor continua să evolueze bine, așa că noi suntem foarte mulțumiți.
Venit în România să își vadă pacienții operați, neurochirurgul TS Park a avut două zile pline. Împreună cu echipa sa a consultat, evaluat și analizat un grup de 46 de pacienți, majoritatea copii, din România, Bulgaria și Italia. Mulți sunt pe lista de operații pentru anul ce vine.
Nicoleta Neacşu, mama lui Mihai, pacient cu rizotomie dorsală selectivă: Acum, bucuria noastră cea mai mare este când îl văd că se urcă singur să se dea pe tobogane, pe tobogane foarte înalte, pentru noi era un vis de neatins. Acum nu mai este, acum este ceva ce se întâmplă cu regularitate, acum știu cum e să ai bucuria că stai pe bancă și privești spre copilul tău și să vezi cum se urcă și se dă pe tobogan!
Până acum acești copii nu aveau șansa de a duce o viață mai bună, de a trăi fără spasticitate și faptul că domnul doctor a avut bunătatea de a veni în România fără să ne solicite niciun cost suplimentar, toate costurile au fost suportate de dumnealui + pentru noi înseamnă foarte mult, pentru că sunt costuri cu terapiile și el știe că avem costuri foarte mari.
În anii de terapii, de căutări de soluții pentru îmbunătățirea vieții copiilor lor suferinzi de paralizie cerebrală, acești părinți, și alte sute, au acumulat cunoștințe și experiență care, la un moment dat, ar putea folosi și autorităților, dacă vor vrea să facă ceva pentru micii pacienți.
Până ce autoritățile românești vor întoarce privirea și asupra acestor pacienți, mulți vor căuta soluțiile în străinătate. Statul român nu finanțează aceste operații. Părinții adună banii cum pot. Pentru 2019, Fundația Mereu Aproape are deja înscriși pentru finanțare 12 copii.
Așa că nu uitați, puteti contribui la fondul de solidaritate al Campaniei "Vreau să ajut" donînd doi euro prin SMS la numarul 8848, număr pus la dispozitie de Orange, Telekom Romania Mobile și Vodafone pentru Campania "Vreau să ajut".