Peste un milion de români au sărbătorit Revelionul pe rit vechi
Sărbătoarea pe rit vechi a fost întâmpinată aşa cum se cuvine - cu petreceri în jurul meselor bogate şi cu un pahar de şampanie închinat la trecerea dintre ani. În Delta Dunării, pentru lipoveni au fost prilej să îşi etaleze straiele tradiţionale şi dansurile specifice.
De Redactia Observator la 14.01.2019, 10:57Sărbătoarea pe rit vechi a fost întâmpinată aşa cum se cuvine - cu petreceri în jurul meselor bogate şi cu un pahar de şampanie închinat la trecerea dintre ani. În Delta Dunării, pentru lipoveni au fost prilej să îşi etaleze straiele tradiţionale şi dansurile specifice. De cealaltă parte, în Vaslui şi Suceava, Anul Nou a fost întâmpinat cu cete de urători şi sunet de zurgălăi.
La cumpăna dintre ani, potrivit calendarului iulian, lipovenii din Delta Dunării au ieşit sub cerul liber. Cu gânduri bune pentru noul an, după focul de artificii, au petrecut un Revelion pe rit vechi cu tot ce trebuie.
Vitali-Cristian Finoghen, primarul comunei Sarichioi: Aşa cum stă statutului ruşilor lipoveni bucuroşi de oaspeţi suntem şi în post, suntem şi în perioada de după post şi în perioadade sărbători.
Bărbaţii au purtat tunici colorate, iar femeile au purtat pe umeri şalul tradiţional.
Adrian Ampleev, deputatul ruşilor-lipoveni din România: Sărbătoarea aceasta are o conotaţie religioasă în sensul că în multe comunităţi noi sărbătorim Anul Nou, în prima zi a Anului Nou, adică pe 14 ianuarie, întrucât în toate bisericile ruşilor-lipoveni sunt slujbe.
Anul Noul a fost întâmpinat şi într-o comună din Vaslui, unde încă se ţine cont de sistemul calendaristic abolit de ţara noastră în mod oficial acum un secol. Cete de urători, capre şi urşi au colindat pe străzi, urmaţi de localnici.
Vasile Mariciuc, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui: Regăsim o sărbătoare extrem de veche şi care defineşte satul românesc, această comoară a noastră, fiind oarecum mai neobişnuiţi în sărbătorirea Anului Nou am venit cu bucurie.
Clinchtele de zurgălăi şi urările de Anul Nou au răsunat şi în comuna Drăguşeni din Suceava. Aici, colindătorii au ieşit pe uliţe încă de la primele ore ale dimineţii.
Peste un milion de români, cei mai mulţi dintre ei lipoveni şi sârbi, respectă tradiţiile pe rit vechi. Calendarul actual, gregorian, a fost conceput în secolul al 16-lea pentru a corecta diferenţele între durata anului astronomic şi cea a anului calendaristic.