O peşteră din munţii Apuseni, loc de studiu pentru studenţii internaționali
Unele dintre cele mai vechi peşteri din lume, din munţii Apuseni, au devenit loc de studiu pentru studenţii internaționali. 20 de specialişti şi 24 de tineri au analizat pas cu pas fiecare formaţiune din subteran.
De Redactia Observator la 19.08.2019, 14:30Unele dintre cele mai vechi peşteri din lume, din munţii Apuseni, au devenit loc de studiu pentru studenţii internaționali. 20 de specialişti şi 24 de tineri au analizat pas cu pas fiecare formaţiune din subteran.
După ce au studiat în amănunt secretele naturii din adâncul pământului, studenţii din toată lumea au avut ocazia să schimbe impresii în jurul focului de tabără.
Peştera Scărişoara adăposteşte cel mai vechi bloc de gheaţă din lume, care există de peste zece mii de ani.
Formaţiunile înalte de trei metri au fost obiecte de studiu pentru cei 24 de studenţi din toată lumea.
Aurel Perşoiu, speolog: Scopul acesteia fost de a oferi cursanţilor venţi din 24 de ţări informaţii asupra modului în care schimbările climatice din prezent şi din trecut pot fi înregistrate în arhive din peşteri, incluzând aici stalagmite, depozite sedimentare şi gheaţă din peşteri.
Şcoala de speologi este dedicată în special studenţilor. Tinerii au şase zile la dispoziţie să descopere şi să înveţe despre cele mai interesante grote din munţii Apuseni.
Oana Dumitru, speolog: Avem 20 de experţi din toată lumea care le-au ţinut cursuri pe parcursul a patru zile la universitatea Babeş Bolyai, în cadrul facultăţii de bilogie şi geologie.
Charlotte: Am început să studiez peşterile când aveam 18 ani, împreună cu tatăl meu, care este şi el speolog şi de atunci am crescut aşa şi am avut o multe curiozităţi despre formaţiunile unei grote.
Pe lângă studierea fenomenului de formare al speleotemelor din peşteri, studenţii au avut parte si de relaxare în echipă. Seara s-au strâns la foc de tabără sau la petreceri specifice zonei.
Ciubotărescu Cristian, preşedintele asociaţiei speologilor Alba: Aici participanţii au văzut atât elemente de tradiţie locală, cântat din tulnic, diverse fenomene locale şi au văzut şi un interes foc de tabără, precum şi gheţarul.
Tabăra internaţională a tinerilor speologi este organizată pentru al patrulea an. Până acum a fost găzduită în Germania, apoi în Marea Britanie şi Spania.